Υπέρ ενός ψηφίσματος της Ουάσινγκτον για την επίλυση της Ουκρανικής κρίσης με νίκη της Ουκρανίας, τάχθηκε ο επικεφαλής σύμβουλος του Βολόντιμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλ Ποντόλιακ. Ο ίδιος με ανάρτηση του στο twitter ανέφερε πως «η Ουάσινγκτον θέλει να διορθώσει ένα ιστορικό λάθος» και πρόσθεσε και τα εξής:
«Το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ είναι αδιαμφισβήτητο: οι Ηνωμένες Πολιτείες, δυστυχώς, μαζί με άλλες δυτικές χώρες, ενθάρρυναν την Ουκρανία να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα και άλλα όπλα προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή υπό διασφαλίσεις. Λάθος πολιτική, που παρερμηνεύτηκε από τον επιτιθέμενο και οδήγησε σε μεγάλο πόλεμο στην Ευρώπη».
Ο Ποντόλιακ υποστηρίζει ότι το Κίεβο επί χρόνια επιμένει ότι οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες να προστατεύσουν τη χώρα από τη Ρωσία επειδή η Ουκρανία συμφώνησε στο Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994 να επιστρέψει τα σοβιετικά πυρηνικά όπλα στη Μόσχα με αντάλλαγμα εγγυήσεις εδαφικής ακεραιότητας. Η Μόσχα πάντα υποστήριζε ότι το οπλοστάσιο δεν ανήκε ποτέ αρχικά στην Ουκρανία, η οποία αργότερα έγινε ανεξάρτητη, αλλά στη Σοβιετική Ένωση, της οποίας η Ρωσία αναγνωρίστηκε διεθνώς ως μοναδική κληρονόμος.
«Μόνο η επιστροφή των κατεχόμενων εδαφών στην Ουκρανία, η δίωξη εγκληματιών πολέμου και η πλήρης ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ασφάλειας στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Ποντόλιακ.
Τα σχόλια του συμβούλου του Ζελένσκι ήταν ως απάντηση σε ψήφισμα που κατέθεσαν οι Αμερικανοί βουλευτές Τζο Γουίλσον και Στιβ Κοέν. Αν και το κείμενο του ψηφίσματος δεν έχει δημοσιοποιηθεί, η ουκρανική κυβέρνηση φαίνεται να είναι εξοικειωμένη με το περιεχόμενό του. Η πρέσβης του Κιέβου στην Ουάσιγκτον, Oksana Markarova, ανάρτησε την Τρίτη στο Twitter ότι το σχέδιο ψηφίσματος περιείχε «σημαντικά στοιχεία» της «φόρμουλας ειρήνης» του Zelensky.