Η Τουρκία έχει τοποθετηθεί με μεγάλη προσοχή να είναι ο ενδιάμεσος με τη Ρωσία και την Ουκρανία – και αυτό φαίνεται να αποδίδει καρπούς, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ του το BBC.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν τηλεφώνησε στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του είπε ποιες ήταν οι ακριβείς απαιτήσεις της χώρας του για μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία. Μερικές από τις λεπτομέρειες της συνομιλίας αποκαλύπτει ο κορυφαίος σύμβουλος και εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν.
Οι ρωσικές απαιτήσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τα πρώτα τέσσερα αιτήματα, σύμφωνα με τον κ. Kalin, δεν είναι πολύ δύσκολο για την Ουκρανία να ικανοποιηθούν. Το κυριότερο μεταξύ αυτών είναι η αποδοχή από την Ουκρανία ότι πρέπει να είναι ουδέτερη και να μην υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky το έχει ήδη παραδεχτεί.
Η Ουκρανία θα έπρεπε να υποβληθεί σε διαδικασία αφοπλισμού για να διασφαλίσει ότι δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία. Θα πρέπει να υπάρχει προστασία για τη ρωσική γλώσσα και να συμβεί αυτό που η Ρωσία αποκαλεί αποναζισμό. Ίσως θα είναι αρκετό για την Ουκρανία να καταδικάσει όλες τις μορφές νεοναζισμού και να υποσχεθεί ότι θα τις καταπολεμήσει, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων το BBC.
Η δεύτερη κατηγορία αφορά στην πρόσωπο με πρόσωπο διαπραγμάτευση του Πούτιν με τον Ζελένσκι. Είναι δεδομένο πως η Ρωσία θα απαιτήσει από την ουκρανική κυβέρνηση να παραχωρήσει εδάφη στην ανατολική Ουκρανία. Και αυτό θεωρείται κάτι δύσκολο. Όπως και το ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αποδεχθεί επισήμως ότι η Κριμαία ανήκει όντως στη Ρωσία.