Αρχική Επικαιρότητα Επιφυλακτική προσέγγιση για το τέλος της πανδημίας κρατάει η Ευρώπη

Επιφυλακτική προσέγγιση για το τέλος της πανδημίας κρατάει η Ευρώπη

0
Dodekanisos

«Δεν θα κάνω προβλέψεις για το πότε και αν αυτό θα είναι το τελευταίο κύμα ή όχι» δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας σε μία μικρή ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες. Επιπροσθέτως, η κυρία Κυριακίδου εμφανίσθηκε επιφυλακτική για την εξέλιξη της πανδημίας λέγοντας πως «έχουμε δει πολλές ανατροπές». Ενώ για την μετάλλαξη «Όμικρον» τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται μια ήπια μετάλλαξη».

Μολονότι όλα τα συστήματα υγείας είναι υπό πίεση στην ΕΕ, δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα όπως και στην Ελλάδα. «Η ”Όμικρον” μπορεί να είναι πιο ήπια όσον αφορά στην μόλυνση του ατόμου. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται μια ήπια μετάλλαξη. Εξακολουθεί να παραμένει ένας επικίνδυνος ιός. Το τεράστιο βάρος των αριθμών που βλέπουμε είναι αρκετό για να επιβαρύνει σημαντικά – δυνητικά τα συστήματα υγείας», είπε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ. 

Η κυρία Κυριακίδου περιέγραψε μια «πολύ ανησυχητική κατάσταση» λόγω της συνύπαρξης της «Όμικρον» με τη «Δέλτα». «Λαμβάνοντας υπόψη την απότομη αύξηση που βλέπουμε στα κρούσματα, και όπως προβλέπει το ECDC, αναμένουμε να δούμε αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία σε πολλές χώρες, ιδίως μεταξύ των μη εμβολιασμένων και ιδιαίτερα των παιδιών. Αλλά θέλω να υπογραμμίσω ότι στην πραγματικότητα είχαμε σταθερότητα στους αριθμούς για έξι εβδομάδες του ποσοστού θανάτων και των εισαγωγών στις ΜΕΘ», δήλωσε.

Εντούτοις, η ΕΕ δίνει βάρος μόνο στο εμβόλιο, που κατά τα λεγόμενα της Στέλλας Κυριακίδου «προστατεύει αλλά δεν αποτρέπει πλήρως τη μόλυνση και τη μετάδοση». 

Περίπου το 70% του ευρωπαϊκού πληθυσμού είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένο. Περίπου το 45% έχει κάνει αναμνηστική δόση. Ενώ μετά την έγκριση των παιδιατρικών εμβολίων, το 23% των ατόμων κάτω των 18 ετών έχει μερικώς εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού

Με πληροφορίες από euractiv.gr

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments