Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες στο κέντρο της Βηρυτού, πρωτεύουσα του Λίβανου. Οι Λιβανέζοι διαμαρτυρήθηκαν εναντίον των μέτρων που έχουν επιβληθεί στους ανεμβολίαστους. Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ο ίδιος εάν θα εμβολιαστεί ή όχι, ήταν το σύνθημά τους.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το «abcnews», μολονότι ο Λίβανος δεν έχει καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό, στο στόχαστρο των αρχών έχουν εισέλθει οι ανεμβολίαστοι ή όσοι δεν φέρουν αρνητικό τεστ PCR.
Η διαδήλωση ήρθε μία ημέρα αφότου ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων κορονοϊού έφτασε στο ρεκόρ των 7.974 μολύνσεων. Επιπλέον ήταν μία ένδειξη διαμαρτυρίας, καθώς πρόσφατα ο Λίβανος επέβαλε νέους περιορισμούς. Πλέον είναι απαραίτητη η ένδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ PCR για είσοδο σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους.
Επιπροσθέτως, από τη Δευτέρα, οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει είτε να εμβολιαστούν είτε να κάνουν τακτικές εξετάσεις PCR. Ειδάλλως δεν θα μπορούν να μεταβούν στην δουλειά τους. Αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν την πολυτέλεια να πληρώσουν για τακτικούς ελέγχους PCR, δεδομένης της σοβαρής οικονομικής κρίσης του νομίσματος του Λιβάνου. «Όχι στη δικτατορία του εμβολιασμού», έγραφε ένα από τα πανό που έφεραν ανά χείρας οι διαδηλωτές.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Firass Abiad, επέκρινε τους διαδηλωτές. Μέσα από tweet του αναφέρει ότι πάνω από 20.000 άνθρωποι (μαθητές και δάσκαλοι) εμβολιάστηκαν μόνο το Σάββατο. «Στον Λίβανο τα εμβόλια δεν είναι υποχρεωτικά και είναι δωρεάν. Προσφέρονται σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και των αλλοδαπών εργαζομένων. Τελικά, τα εμβόλια σώζουν ζωές, αλλά για κάποιους, η άγνοια είναι ευδαιμονία», έγραψε χαρακτηριστικά.
👇Over 20,000 individuals, including teachers and students, received their vaccine today. In 🇱🇧, vaccines are not mandatory, and are free. They are offered to everyone, including refugees and foreign migrant workers. Finally, vaccines save lives, but for some, ignorance is bliss. https://t.co/mfLg6kEi46
— Firass Abiad (@firassabiad) January 8, 2022
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λίβανος, με πληθυσμό περίπου επτά εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει καταγράψει περισσότερα από 760.000 κρούσματα. Ενώ οι θάνατοι ανέρχονται στους 9.250 από τότε που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού, τον Φεβρουάριο του 2020.