Αρχική Επικαιρότητα Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να βάλει κυρώσεις στην Πολωνία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να βάλει κυρώσεις στην Πολωνία

0
Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki delivers a speech during a debate on Poland's challenge to the supremacy of EU laws at the European Parliament in Strasbourg, France October 19, 2021 © Ronald Wittek/Pool via REUTERS
Dodekanisos

«Πυρά» κατά της Πολωνίας εξαπέλυσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βαρσοβίας που θέτει σε αμφισβήτηση την υπεροχή του ευρωπαϊκού έναντι των εθνικών δικαίων. 

Η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποιεί με ποινές την Πολωνία

Ειδικότερα η Ursula von der Leyen, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο,   δήλωσε ότι υπάρχουν τρεις επιλογές στην Ε.Ε. Ουσιαστικά είναι έτοιμη να βάλει κυρώσεις κατά της Πολωνίας. Παράλληλα τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να τεθούν σε κίνδυνο οι κοινές μας αξίες». 

Η Ursula von der Leyen διανέμισε πως πρώτη επιλογή είναι οι λεγόμενες παραβάσεις, όπου μια νομική αμφισβήτηση από τις Ευρωπαϊκές Κοινότητες θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα. Δεύτερον, οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να παρακρατήσουν την πρόσβαση στα κονδύλια της Ε.Ε. από την Πολωνία. Τρίτον και τελευταίον, η Ε.Ε. θα μπορούσε να αναστείλει ορισμένα δικαιώματα της Πολωνίας στο μπλοκ. Συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου. Σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν «εκβιαζόμαστε» τονίζουν από την Πολωνία

Για «εκβιασμό» κάνει λόγο η Πολωνία μέσω του πρωθυπουργού Mateusz Morawiecki, απορρίπτοντας τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον αφορά την παραβίαση των Ευρωπαϊκών Αρχών. Την ίδια στιγμή, ο Πολωνός πρωθυπουργός δήλωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το Σύνταγμα παραμένει «ο υπέρτατος νόμος» για τη Βαρσοβία.

«Απορρίπτω την γλώσσα αυτή των απειλών και του καταναγκασμού (…). Ο εκβιασμός εξελίσσεται σε συνήθη μέθοδο για ορισμένα κράτη μέλη, δεν βρίσκεται εκεί η βάση της δημοκρατίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας. Για να δικαιολογήσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας του που αμφισβήτησε την υπεροχή του ευρωπαϊκού έναντι των εθνικών δικαίων.

«Το τέλος του κράτους δικαίου σημαίνει τέλος της Ευρώπης»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn, προειδοποίησε ότι το τέλος του κράτους δικαίου θα σημάνει το τέλος της Ευρώπης. Λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Όπου θα συζητηθεί η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας.

«Η Ευρώπη δεν θα δεχθεί το τέλος του κράτους δικαίου. Η Ευρώπη θα πεθάνει από μία τέτοια εξέλιξη… Η Ευρώπη έχει οικοδομηθεί με βάση την δημοκρατία την ελευθερία, τον σεβασμό και το κράτος δικαίου», δήλωσε ο Jean Asselborn. 

«Δεν υπάρχει χώρος για συμβιβασμούς»

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας Michael Roth δήλωσε ότι δεν υπάρχει χώρος για συμβιβασμούς ως προς το κράτος δικαίου. «Δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις», προειδοποίησε.

«Πρέπει να μιλήσουμε, αλλά δεν βλέπω χώρο για συμβιβασμούς… Στο τέλος αυτού του διαλόγου, πρέπει να υπάρξει μία σαφής ομολογία για αυτά. Επί των οποίων δεσμευθήκαμε όταν ενταχθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί να υπάρξουν ειδικές συμφωνίες», προειδοποίησε ο Michael Roth.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments