Η κακοκαιρία που της αποδόθηκε η ονομασία «Μπάλλος», αφού έπληξε την Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες, αποχώρησε. Όμως πίσω της άφησε -πέρα από τεράστιες υλικές καταστροφές και έναν θάνατο- μία παθογένεια που αναπαράγει κάθε κυβέρνηση. Το λεγόμενο γαϊτανάκι επίρριψης ευθυνών.
Ειδικότερα τα πολλά προβλήματα έφερε στο φως της δημοσιότητας το meteo.gr. Το οποίο κατέγραψε μεγάλα ύψη βροχής από την Πέμπτη 14/10 έως και το πρωί του Σαββάτου 16/10. Ενδεικτικά ο μεγαλύτερος όγκος νερού έπεσε στην Ιθάκη (460 χιλιοστά).
Σε πρώτο πλάνο παραμένει η Αττική
Σε προηγούμενα άρθρα μας αναφερθήκαμε πάρα πολλές φορές στο ξεγύμνωμα που προκάλεσε ο «Μπάλλος» στο επιτελικό κράτος. Για του λόγου το αληθές, όλοι είδαμε τις εικόνες ντροπής από σχολεία, δρόμους, λεωφορεία και πανεπιστήμια. Σε αυτό το πλαίσιο και ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση επιτείνει τις πιέσεις για απόδοση ευθυνών, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ακολούθησε την εύκολη λύση. Στην προσπάθειά της να μην συγκεντρώσει περισσότερα «πυρά» από τους πολίτες, πέταξε το μπαλάκι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Όμως υπολόγιζε χωρίς τον «ξενοδόχο». Περιφέρεια Αττικής και και δήμος Αθηναίων έριξαν ακόμα πιο κάτω το μπαλάκι των ευθυνών!
Στο στόχαστρο ο περιφερειάρχης Αττικής
Υπό πίεση βρίσκεται ο περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης. Αρχικά ο πρώτος που εκτόξευσε κυβερνητικά πυρά εναντίον του, ήταν ο Στέλιος Πέτσας λέγοντας ότι: «Είναι απογοητευτική η εικόνα στην Αττική σε ορισμένα σημεία και ότι για την κατάσταση στο Φάληρο, τα προβλήματα οφείλονται στα έργα. Τα φράγματα που είχαν φτιάξει οι ανάδοχοι έσπασαν και προκάλεσαν τα προβλήματα και αυτά και είναι κάτι που πρέπει να το δουν η Περιφέρεια και ο ανάδοχος. Η κατάσταση στον Κηφισό, το Μαρκόπουλο και αλλού είναι απογοητευτική».
Αργότερα, τη σκυτάλη ανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καλώντας την Περιφέρεια Αττικής να τοποθετηθεί σε αυτά που της αναλογούν, να δώσει τις εξηγήσεις της και να κάνει τις συνεννοήσεις που πρέπει. Δεν είναι δική μας δουλειά να ελέγξουμε την Περιφέρεια σε αυτό» είπε χαρακτηριστικά. «Ο αρμόδιος υπεύθυνος γιατί συμβαίνουν συνεχώς τέτοια προβλήματα σε συγκεκριμένα κομμάτια και γέφυρες της Αθήνας, να είστε σίγουρος ότι από την πλευρά της κυβέρνησης θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει για να μας απαντήσει», τόνισε.
Στην αντεπίθεση πέρασε ο Γ. Πατούλης
Αλίμονο αν θα αναλάμβανε ο Περιφερειάρχης Αττικής τις ευθύνες που του αναλογούν. Το ακριβώς αντίθετο συνέβη και μάλιστα πέρασε στην αντεπίθεση! Καταρχάς τόνισε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα σκοντάφτουν στη γραφειοκρατία. Σε δεύτερο βαθμό, έφτασε στο σημείο να αφήσει αιχμές για τον οδηγό του λεωφορείου, το οποίο είχε «βουλιάξει» στην παλαιά Ποσειδώνος.
Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ ο Περιφερειάρχης Αττικής είπε: «Θα έπρεπε ο οδηγός να αντιληφθεί ότι μπροστά του είναι ένα ποτάμι. Πού πάει να περάσει το ηλεκτρικό του λεωφορείο;» Σε διευκρινιστική ερώτηση, ο κ. Πατούλης επέμεινε. «Δεν αποποιούμαι (σ.σ. τις ευθύνες για το γεγονός) ότι το έργο τελειώνει σε δύο μήνες. Θα πάει ένας οδηγός να περάσει μέσα από το νερό που έχει υπερχειλίσει; Επειδή είναι επαγγελματίες οδηγοί και έχουν και κόσμο, δεν μπορεί να μην αντιληφθεί. Κι εγώ χειρουργός είμαι. Αν συμβεί κάτι στο χειρουργείο δεν θα πάρω την ευθύνη;» διερωτήθηκε.
Στην ΕΥΔΑΠ τα ρίχνει ο Κώστας Μπακογιάννης
Θέση στην αντιπαράθεση πήρε με τον… δικό του τρόπο και ο δήμαρχος Αθηναίων. Βασικά ο Δήμαρχος Αθηνών ανακοίνωσε ότι δεν θέλει να παίξει το παιχνίδι των ευθυνών για τους λόγους που η κακοκαιρία «Μπάλλος» ξεγύμνωσε το επιτελικό κράτος. Επί του πρακτέου τελικά τα έριξε… στην ΕΥΔΑΠ.
«Γαλάζια» παράταξη σε κρίση
Εν κατακλείδι μέσα από όλο αυτό αναδείχθηκε και ο εσωκομματικός διχασμός που υπάρχει στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Τρία ενεργά στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης εκτόξευσαν αιχμές ο ένας στον άλλο.
Πέτσας: «Απογοητευτική η εικόνα σε περιοχές της Αττικής. Δεν είχαν καθαριστεί τα φρεάτια. Να δει η Περιφέρεια τα φράγματα που έσπασαν»
Οικονόμου: «Να τοποθετηθεί η Περιφέρεια σε αυτά που της αναλογούν. Η Αυτοδιοίκηση έχει τις ευθύνες της!»
Πατούλης: «Να γίνει ένα επιτελικό κράτος στο επίπεδο της περιφερειακής διακυβέρνησης ώστε τα έργα να γίνονται άμεσα και να μην σκοντάφτουν στη γραφειοκρατία. Χρειάζονται δυναμικό και πόροι»