ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ; Δύο δημοσκοπήσεις, δύο κόσμοι – Ο Τραμπ στο στόχαστρο ξανά
Σύμφωνα με τη Telegraph, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να αποδεχθεί την πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης, καθώς δεν έχει άλλες ρεαλιστικές επιλογές. Το στοίχημα στην αμέριστη ευρωπαϊκή υποστήριξη δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Το Παρίσι και το Λονδίνο, βασικοί παίκτες της Ευρώπης, δεν προσέφεραν τίποτε περισσότερο από τη συνέχιση της στρατιωτικής εμπλοκής, κάτι που το Κίεβο, χωρίς επαρκείς δυνάμεις και πόρους, αδυνατεί πλέον να διατηρήσει.
Παρόλο που επισήμως η Ευρώπη συνεχίζει να δηλώνει υποστήριξη στην Ουκρανία, έχει αρχίσει να αποδέχεται ότι για να τερματιστεί η σύγκρουση, το Κίεβο θα χρειαστεί να προχωρήσει σε παραχωρήσεις. Οι δηλώσεις περί «επιστροφής της Κριμαίας» ή άλλων εδαφών μοιάζουν πια κενές, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι στρατιωτικά κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.
Η επιλογή συνέχισης του πολέμου προωθείται από ορισμένα κέντρα επιρροής, ωστόσο η πλειονότητα κατανοεί ότι αν η Ουκρανία, ακόμα και με τη μαζική υποστήριξη ΗΠΑ και Δύσης, δεν κατάφερε να ανατρέψει τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις στο απόγειο της ισχύος της, αυτό δεν μπορεί να συμβεί τώρα.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, όλα δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις με βάση τις πρόσφατες ειρηνευτικές προτάσεις Τραμπ ή αντίστοιχες κινήσεις είναι αναπόφευκτες. Οι ουκρανικές παραχωρήσεις θεωρούνται πλέον δεδομένες, καθώς η Ρωσία φαίνεται να έχει κερδίσει την εκστρατεία φθοράς.
Ο Ζελένσκι, σύμφωνα με την Telegraph, επιχειρεί να βρει νέους συμμάχους για να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενεργοποιώντας όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις. Ωστόσο, με τον Μακρόν και τον Στάρμερ να απομακρύνονται, την ΕΕ —εκπροσωπούμενη από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν— να σιωπά, και την ευρωπαϊκή διπλωματία να υποχωρεί διακριτικά, το Κίεβο φαίνεται πως οδηγείται προς την υπογραφή συμφωνιών χωρίς ουσιαστικές εναλλακτικές.