7 Μαρτίου 1948, η επίσημη Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Μητέρα Ελλάδα, ύστερα από 638 χρόνια ξένων κατακτητών. Για να ξημερώσει αυτή η λαμπρή, πολυπόθητη ημέρα, πολλοί αγωνίσθηκαν, διακινδύνευσαν, θυσίασαν ακόμη και την ζωή τους. Στην Βιλλανόβα, το σημερινό Παραδείσι Ρόδου, πάντα πρωτοπόρο στους αγώνες για την Ελευθερία, διαχρονικά στην ιταλική και γερμανική κατοχή, κεντρικό ρόλο διαδραμάτισαν τρεις συνεχόμενες γενιές τής οικογένειας παπά-Λουκά Παπακωνσταντίνου (ο πρωτομάρτυρας που δολοφόνησαν οι Ιταλοί κατακτητές στο Αιματηρό Πάσχα 1919), οι υιοί τού δολοφονημένου ήρωα, παπά-Λουκάς υιός και ο αδελφός του Μιχάλης και οι οικογένειες τους καθώς και τα παιδιά του υιού παπά-Λουκά, Φωτεινή, Αργυρώ και Λοίζος.
Τον Οκτώβριο του 1943, μέσα στην Γερμανική κατοχή, όλη η ευρύτερη οικογένεια των παιδιών και εγγονιών του ήρωα παπά-Λουκά Παπακωνσταντίνου που ως τότε έκρυβαν, φιλοξενούσαν και βοηθούσαν ένα τετραμελές κλιμάκιο συμμάχων Βρετανών κατασκόπων, μαζί με άλλους συγχωριανούς, διοργάνωσαν έναν ψεύτικο γάμο της Φωτεινής, θυγατέρας του παπά-Λουκά
με τον σύζυγο της Γιάννη Σταυρουλάκη και φυγάδευσαν κρυφά – κυριολεκτικά με κινηματογραφικό τρόπο -, τους κατασκόπους μαζί με τον οπλισμό και τον ασύρματο τους, περνώντας τους πραγματικά κάτω από την μύτη των Γερμανών που τους αναζητούσαν, σε μια διαδρομή, από το χωριό Βιλλανόβα, Θολό, Σορωνή, Φάνες, Καλαβάρδα και από εκεί, μέσω Αρχαίας Καμείρου και Έμπωνας, την παραλία από όπου τους παρέλαβε το συμμαχικό υποβρύχιο.
Παρακολουθείστε την συνέντευξη που μου έδωσε το 2015, όσο ήταν εν ζωή, η Φωτεινή, – το Φωτόν του Παπά -, η ψεύτικη νύφη, η πρωταγωνίστρια της ηρωικής αυτής ιστορίας. Υπενθύμιση του ένδοξου παρελθόντος του Παραδεισίου και μάθημα πατριωτισμού, για τις νέες γενιές, που έχουν καθήκον να το διαφυλάξουν και να το αναδείξουν!
Ευλαβική αφιέρωση μου για την 7η Μαρτίου, στη μνήμη όλων όσων αγωνίσθηκαν για την Πατρίδα και την Ελευθερία!
Ευαγγελία Μ. Παναή
Παραδείσι Ρόδος