Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις Ουάσιγκτον και Κιέβου, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει σε συμφωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την επιστροφή του ρωσικού ντίζελ στην αμερικανική και παγκόσμια αγορά, χαλαρώνοντας τις σχετικές κυρώσεις.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίστηκε εξοργισμένος, χαρακτηρίζοντας την αμερικανική απόφαση «άδικη» και «αδύναμη επιλογή ισχυρών εταίρων». Μιλώντας στο Axios, υποστήριξε μάλιστα ότι πρόκειται για ένα «ευχάριστο δώρο γενεθλίων στον Πούτιν».
Η ενόχληση του Κιέβου γίνεται ακόμη μεγαλύτερη επειδή η συμφωνία ανακοινώθηκε την ώρα που Ουκρανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούσαν με Αμερικανούς εκπροσώπους στο Μαϊάμι για πιθανή ειρηνευτική διευθέτηση. Ο Ζελένσκι άφησε να εννοηθεί ότι οι συνομιλίες χρησιμοποιήθηκαν ως προπέτασμα καπνού.
Ωστόσο, πίσω από την απόφαση Τραμπ υπάρχει ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα: η ενεργειακή κρίση και οι αυξανόμενες τιμές καυσίμων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επανειλημμένα κατηγορήσει το Κίεβο ότι με τις επιθέσεις του εναντίον ρωσικών διυλιστηρίων επιδεινώνει την κατάσταση, επιβαρύνοντας την αμερικανική οικονομία και τους καταναλωτές.
Μάλιστα, είχε απαιτήσει από τον Ζελένσκι να σταματήσει τα συγκεκριμένα πλήγματα.
Από την ουκρανική πλευρά, όμως, οι απειλές για συνέχιση των επιθέσεων παραμένουν.
Και εδώ αναδεικνύεται η μεγάλη γεωπολιτική αντίφαση: Ενώ οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να επενδύουν πολιτικά και οικονομικά στην απομόνωση της Μόσχας, η Ουάσιγκτον ανοίγει ξανά τον δρόμο για εμπορική συνεργασία με τη Ρωσία.
Το ερώτημα πλέον είναι ξεκάθαρο: Μήπως ο Τραμπ βάζει πρώτα τα αμερικανικά συμφέροντα, αφήνοντας τους Ευρωπαίους να πληρώνουν το κόστος μιας στρατηγικής που ο ίδιος αρχίζει να εγκαταλείπει;

















