Νέα προειδοποίηση για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης έρχεται από τη Goldman Sachs, καθώς τα αποθέματα φυσικού αερίου παραμένουν αισθητά χαμηλότερα από τα συνήθη εποχικά επίπεδα, ενώ η αγορά ντίζελ επίσης εμφανίζει σημάδια πίεσης.
Η Samantha Dart, συν-επικεφαλής έρευνας παγκόσμιων εμπορευμάτων της τράπεζας, επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή αποθήκευση φυσικού αερίου δεν έχει ακόμη καλύψει το χαμένο έδαφος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται, οι αποθήκες βρίσκονται περίπου στο 57,87% της χωρητικότητάς τους, δηλαδή σχεδόν 18 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της περιόδου 2009-2025.
Καθοριστικός παράγοντας ήταν οι περιορισμένες εισαγωγές LNG τον Ιούλιο. Η Βορειοδυτική Ευρώπη παρέλαβε 2,1 εκατομμύρια τόνους λιγότερους από το αναμενόμενο σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα η πλήρωση των αποθηκών να κινείται βραδύτερα από τις προβλέψεις. Η Dart εκτιμά ότι η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει άμεσα, ώστε να προσεγγίσει τον στόχο του 67% έως τα τέλη Οκτωβρίου.
Το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το Στενό του Ορμούζ. Αν οι ενεργειακές εξαγωγές από τον Περσικό Κόλπο αποκατασταθούν αργά, η τιμή του ολλανδικού TTF θα μπορούσε τον Δεκέμβριο να ξεπεράσει ακόμη και τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αντίθετα, η γρήγορη ομαλοποίηση των θαλάσσιων ροών θα μπορούσε να τη ρίξει κοντά στα 40 ευρώ.
Με φυσικό αέριο και ντίζελ υπό πίεση, η Ευρώπη κινδυνεύει να μπει στον χειμώνα ξανά εκτεθειμένη σε ένα νέο ενεργειακό σοκ.
















