Ο πόλεμος ΗΠΑ και Ισραήλ εναντίον του Ιράν φαίνεται να περνά σε μια τρίτη, ακόμη πιο επικίνδυνη φάση. Αυτή είναι η εκτίμηση του πολιτικού αναλυτή και καθηγητή Μάρατ Μπασίροφ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Ουάσινγκτον, αφού δεν κατάφερε να συντρίψει την Τεχεράνη, ενδέχεται να αναζητήσει μια ακραία διέξοδο.
Κατά τον Μπασίροφ, ο Ντόναλντ Τραμπ χρειάζεται πάση θυσία μια εικόνα νίκης. Και ακριβώς εδώ βρίσκεται ο μεγάλος κίνδυνος: όταν μια υπερδύναμη θεωρεί ότι δεν μπορεί να υποχωρήσει χωρίς να ταπεινωθεί, το όριο ανάμεσα στη συμβατική κλιμάκωση και στην πυρηνική απειλή γίνεται όλο και πιο λεπτό. Ο ίδιος φτάνει μάλιστα να εκτιμήσει ότι ακόμη και η χρήση πυρηνικού όπλου δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί.
Πρόκειται ασφαλώς για δική του δραματική πρόβλεψη και όχι για αποδεδειγμένο αμερικανικό σχέδιο. Ωστόσο, η παγκόσμια προειδοποίηση ασφαλείας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μαζί με τις συστάσεις και τις αποχωρήσεις προσωπικού από χώρες της Μέσης Ανατολής, δείχνουν ότι η Ουάσινγκτον φοβάται σοβαρή και απρόβλεπτη κλιμάκωση.
Μπαχρέιν, Ιράκ, Ιράν, Ισραήλ, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες βρίσκονται στο επίκεντρο. Το ερώτημα είναι πλέον ανατριχιαστικό: προετοιμάζονται οι ΗΠΑ για όσα φοβούνται ή για όσα σχεδιάζουν; Γιατί όταν οι πολίτες καλούνται να απομακρυνθούν, οι σειρήνες της ιστορίας συνήθως έχουν ήδη αρχίσει να ηχούν.
Και αυτή τη φορά, ένα βήμα μπορεί να πυρπολήσει όχι μόνο την περιοχή, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη.
















