Μια ευρωπαϊκή χώρα αποφάσισε να ανοίξει ακόμη περισσότερο την πόρτα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η Σερβία υπέγραψε διετή συμφωνία συνεργασίας με τον ΠΟΥ για την περίοδο 2026–2027, παρουσία του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με έμφαση στην ενίσχυση του συστήματος υγείας και στην ετοιμότητα απέναντι σε μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις.
Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι σημαντικό: δεν πρόκειται για τη διεθνή «Συμφωνία Πανδημιών» του ΠΟΥ. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι Σέρβοι πολίτες δεν δικαιούνται να ανησυχούν. Διότι την ίδια ώρα που υπογράφεται αυτό το πλαίσιο, το σερβικό υπουργείο Υγείας έχει ήδη εκφράσει την πρόθεση να καταστήσει υποχρεωτικό το εμβόλιο κατά του HPV.
Η συγκεκριμένη συμφωνία δεν επιβάλλει σήμερα υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, ψηφιακά πιστοποιητικά ή περιορισμούς μετακινήσεων. Δημιουργεί, ωστόσο, έναν στενότερο μηχανισμό συνεργασίας με έναν οργανισμό του οποίου οι κατευθύνσεις σημάδεψαν την περίοδο της πανδημίας και εξακολουθούν να προκαλούν έντονες αντιδράσεις.
Ο Βούτσιτς, λοιπόν, οφείλει να εξηγήσει καθαρά ποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνει η χώρα του και μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτή η συνεργασία. Γιατί οι «τεχνικές συμφωνίες» παρουσιάζονται πάντοτε ως αθώες, μέχρι να αρχίσουν να μετατρέπονται σε κυβερνητικές αποφάσεις.
Η Σερβία μπορεί σήμερα να μιλά απλώς για προετοιμασία. Αύριο, όμως, ποιος εγγυάται ότι η προετοιμασία δεν θα γίνει υποχρεωτικότητα; Ο ασκός του Αιόλου ανοίγει συνήθως με μία υπογραφή και πολλές καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις.
















