Το πρόσφατο περιστατικό με τη Sea-Watch 5 στη Μεσόγειο (ΈΓΙΝΕ ΣΤΙΣ 11 ΜΑΙΟΥ 2026) δεν αποτελεί απλώς ακόμη μία αντιπαράθεση μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και μιας ΜΚΟ. Ανοίγει ξανά τη μεγάλη συζήτηση που η Ευρώπη προσπαθεί εδώ και χρόνια να αποφεύγει: πού τελειώνει η διάσωση ανθρώπων και πού αρχίζει η έμμεση διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης;
Σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα, εικόνες από αεροσκάφος της Frontex καταγράφουν μεταφορά ανθρώπων από ταχύπλοο προς σκάφη της Sea-Watch. Άνδρες με καλυμμένα πρόσωπα φαίνονται να αποχωρούν προς τη Λιβύη, ενώ ένας από αυτούς κάνει προς τους ανθρώπους της ΜΚΟ το χαρακτηριστικό νεύμα του «ΟΚ».
Η υπόθεση ερευνάται και ασφαλώς δεν υπάρχει ακόμη δικαστική απόφαση που να αποδεικνύει προσυνεννόηση. Οι εικόνες, όμως, προκαλούν ερωτήματα τα οποία δεν μπορούν να απαντηθούν με συνθήματα περί «αλληλεγγύης».
Ο Ματέο Σαλβίνι μίλησε για πραγματική παράδοση ανθρώπων από τους διακινητές προς τη ΜΚΟ και για ένα σύστημα που ενθαρρύνει την παράνομη μετανάστευση, τροφοδοτώντας το εγκληματικό τους εμπόριο. Και οι εικόνες, αντικειμενικά, δεν μοιάζουν με την ηρωική επιχείρηση διάσωσης που θα παρουσίαζαν οι γνωστοί επαγγελματίες της ευαισθησίας. Μοιάζουν με κρίκο μιας εξαιρετικά οργανωμένης αλυσίδας.
Οι διακινητές εισπράττουν. Κάποιες ΜΚΟ παραλαμβάνουν. Η Ευρώπη υποδέχεται. Οι πολίτες πληρώνουν και όποιος διαμαρτύρεται χαρακτηρίζεται ακροδεξιός, ρατσιστής και εχθρός της ανθρωπότητας. Τι βολικό σύστημα!
Και εδώ βρίσκεται η ουσία. Οι διακινητές δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα. Είναι εγκληματικά κυκλώματα που εισπράττουν τεράστια ποσά, στοιβάζουν ανθρώπους σε ακατάλληλα σκάφη και τους στέλνουν στη θάλασσα γνωρίζοντας ότι κάπου στη διαδρομή ενδέχεται να εμφανιστεί ένα πλοίο ΜΚΟ. Όσο βέβαιη γίνεται αυτή η παραλαβή, τόσο ισχυρότερο γίνεται και το κίνητρο για νέες αναχωρήσεις.
Αυτό δεν σημαίνει ότι αφήνεις ανθρώπους να πνιγούν. Σημαίνει ότι διασώζεις, συλλαμβάνεις τους διακινητές, ερευνάς τις πιθανές διασυνδέσεις και δεν μετατρέπεις αυτομάτως κάθε επιχείρηση σε δωρεάν εισιτήριο προς την Ευρώπη.
Οι Βρυξέλλες, όμως, προτιμούν να βαφτίζουν κάθε αντίδραση «ακροδεξιά», αντί να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα. Χώρες χωρίς έλεγχο των συνόρων τους δεν ασκούν μεταναστευτική πολιτική· απλώς παρακολουθούν τα κυκλώματα να την ασκούν για λογαριασμό τους. Όπως είπε και ο Σαλβίνι, η υπεράσπιση των συνόρων δεν είναι έγκλημα. Είναι ηθικό και πολιτικό καθήκον.
















