OI ΩΚΕΑΝΟΙ …ΒΡΑΖΟΥΝ; Ποια είναι ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ πίσω από το νέο …ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΡΕΚΟΡ;

Νέα συζήτηση προκαλούν τα δημοσιεύματα περί «ιστορικά θερμών ωκεανών», μετά τα στοιχεία του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus που έδειξαν ότι η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας των εξωτροπικών θαλασσών έφτασε στις 21 Ιουνίου τους 20,86 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται πράγματι για νέο ρεκόρ, όμως η διαφορά από τις αντίστοιχες τιμές των ετών 2023 και 2024 είναι μόλις 0,03 βαθμοί, γεγονός που έχει πυροδοτήσει έντονη συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται τα κλιματικά δεδομένα.

Επικριτές της κυρίαρχης αφήγησης υποστηρίζουν ότι τίτλοι όπως «οι ωκεανοί βράζουν» ή «η Γη βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» δημιουργούν μια υπερβολική εικόνα που δεν αποτυπώνει με ακρίβεια το τι πραγματικά μετράται. Όπως επισημαίνουν, τα στοιχεία αφορούν τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας και όχι ολόκληρο τον όγκο των ωκεανών, οι οποίοι αποτελούν τεράστια και πολύπλοκα συστήματα με διαφορετικές θερμοκρασίες σε κάθε βάθος.

Στη συζήτηση προστίθεται και ο παράγοντας του φυσικού φαινομένου Ελ Νίνιο. Ακόμη και το ίδιο το Copernicus έχει αναγνωρίσει ότι η ανάπτυξη ενός νέου επεισοδίου Ελ Νίνιο επηρεάζει τις θερμοκρασίες των ωκεανών και μπορεί να συμβάλει σε βραχυπρόθεσμες αυξήσεις των επιφανειακών θερμοκρασιών.

Από την άλλη πλευρά, η ευρύτερη επιστημονική κοινότητα υπογραμμίζει ότι, ανεξάρτητα από τις φυσικές διακυμάνσεις και τις εποχικές επιδράσεις, οι ωκεανοί εμφανίζουν μακροπρόθεσμη τάση αύξησης της θερμικής τους περιεκτικότητας τις τελευταίες δεκαετίες, κάτι που θεωρείται σημαντικός δείκτης των ευρύτερων κλιματικών αλλαγών.

Το βέβαιο είναι ότι το θέμα του κλίματος εξακολουθεί να διχάζει. Η ουσία, όμως, ίσως βρίσκεται κάπου στη μέση: τα δεδομένα πρέπει να παρουσιάζονται με ακρίβεια και χωρίς υπερβολές, ώστε οι πολίτες να μπορούν να διαμορφώνουν άποψη βασισμένη στα πραγματικά στοιχεία και όχι αποκλειστικά σε δραματικούς τίτλους ή σε πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Προηγούμενο

H ΑΛΛΗ ΟΨΗ της Ρωσίας; ΦΩΝΕΣ για κατάληψη ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ, ΠΟΛΩΝΙΑΣ και Βαλτικών χωρών!

Επόμενο

Νικόλαος Πλαστήρας (Μαύρος Καβαλάρης), ο τίμιος πολιτικός και γενναίος στρατιωτικός

Γράψτε απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *