Ζαχάροβα: «Το νέο πακέτο κυρώσεων θα έχει σοβαρές συνέπειες στην αγορά ενέργειας!»

Σε μια περίοδο όπου η ενεργειακή επάρκεια δοκιμάζεται διεθνώς και οι αγορές παραμένουν εύθραυστες, η νέα δέσμη κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας ανοίγει έναν νέο κύκλο αβεβαιότητας. Η Μαρία Ζαχάροβα, ως εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, προειδοποίησε ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο 20ό πακέτο δεν θα περιοριστούν σε γεωπολιτικό επίπεδο, αλλά θα έχουν ευρύτερες επιπτώσεις στο ήδη πιεσμένο ενεργειακό ισοζύγιο.

Η έγκριση των κυρώσεων ήρθε μετά την άρση των αντιρρήσεων από τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, οι οποίες υποχώρησαν μόλις επανεκκινήθηκαν οι ροές ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba pipeline. Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει τις αντιφάσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής: από τη μία πλευρά η επιβολή αυστηρών περιορισμών και από την άλλη η εξάρτηση από κρίσιμες ενεργειακές οδούς.

Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, οι συνέπειες θα γίνουν ιδιαίτερα αισθητές στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες ήδη αδυνατούν να ανταποκριθούν στο αυξανόμενο κόστος ενέργειας. Παράλληλα, οι περιορισμοί στα λιπάσματα ενδέχεται να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την παγκόσμια επισιτιστική αλυσίδα, δημιουργώντας νέους κινδύνους για την αγροτική παραγωγή.

Η Μόσχα διαμηνύει ότι δεν θα αφήσει αναπάντητες τις κινήσεις των Βρυξελλών, κάνοντας λόγο για σκληρά αντίμετρα. Την ίδια στιγμή, η εξαίρεση πέντε δεξαμενόπλοιων του Αζερμπαϊτζάν από το καθεστώς κυρώσεων δείχνει ότι ακόμη και εντός του πλαισίου των περιορισμών, οι ισορροπίες παραμένουν ρευστές και οι εξαιρέσεις αποκαλύπτουν τα όρια της ενιαίας ευρωπαϊκής γραμμής.

Προηγούμενο

Νέο πλαίσιο ελέγχου του δημόσιου λόγου πίσω από τα περί «προστασίας της Δημοκρατίας!»

Επόμενο

ΒΑΘΙΩΤΗΣ: Τι έγινε στο ΣτΕ για τον προσωπικό αριθμό – Τα κρίσιμα σημεία που κρίνουν τα πάντα

Γράψτε απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *