Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Ξοδεύουμε τα περισσότερα στην Ευρώπη για το σπίτι, αλλά δεν το προστατεύουμε...

Ξοδεύουμε τα περισσότερα στην Ευρώπη για το σπίτι, αλλά δεν το προστατεύουμε από τους κινδύνους που το απειλούν

0
Dodekanisos

Μπορεί μία άτυχη στιγμή, ένα αναπάντεχο περιστατικό ή μία απρόβλεπτη ζημιά, να καταστρέψει τους κόπους ετών ή ακόμη και μιας ολόκληρης ζωής; Αξίζει να αγνοούμε την ασφάλιση της κατοικίας μας όταν το κόστος είναι τόσο μικρό;

Είναι γνωστό ότι η ασφάλιση κατοικίας δεν αποτελεί μία από τις πλέον… δημοφιλείς ασφαλίσεις στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα καταγράφεται υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης. Το ποσοστό των ασφαλισμένων κατοικίων είναι πολύ μικρό, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να το τοποθετούν κάτω από το 10%, ενώ θα ήταν ακόμη χαμηλότερο αν δεν ασφαλίζονταν τα σπίτια που αγοράζονται μέσω στεγαστικού δανείου.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην Ευρώπη, σε ότι αφορά τις δαπάνες των νοικοκυριών για την κατοικία. Οι Έλληνες δαπανούν περίπου το 40% του διαθέσιμου εισοδήματος, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος μετά βίας ξεπερνά το 11%. Αυτό αποδεικνύει ότι η κατοικία αποτελεί για τον καθένα ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά.

Κι όμως, παρατηρείται επίσης ένα οξύμωρο: στις δαπάνες αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται ένα πολύ μικρό κόστος για την προστασία του σπιτιού μας από κάθε λογής κίνδυνο. Αλήθεια, πόσοι γνωρίζουν το κόστος της ασφάλισης κατοικίας και τις καλύψεις που αυτή προσφέρει;

Ενδεικτική είναι η περίπτωση ασφαλισμένου  στη Λακωνία ο οποίος, όπως αποδείχθηκε, είχε την ασφαλιστική συνείδηση να προστατεύσει το σπίτι του, με αποτέλεσμα να αποζημιωθεί και να περιορίσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις συνέπειες από ένα ατυχές περιστατικό. Ο εν λόγω κάτοικος της Λακωνίας ασφάλισε το σπίτι του, έναντι του κινδύνου πυρκαγιάς, πληρώνοντας μόλις 38 ευρώ το χρόνο! Έτσι, όταν αυτό κάηκε ολοσχερώς από βραχυκύκλωμα, η ασφαλιστική ανταποκρίθηκε και τον  αποζημίωσε με ποσό της τάξης των 90.000 ευρώ!

Ο άνθρωπος αυτός έκανε το… αυτονόητο. Απευθύνθηκε σε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία, τον ασφαλιστικό του διαμεσολαβητή, και με την καθοδήγησή του συμπεριέλαβε στον οικογενειακό του προϋπολογισμό ένα πραγματικά χαμηλό ποσό, αγοράζοντας στην ουσία την βασική προστασία του σπιτιού του για φωτιά. Αρκεί να σκεφτούμε το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής για τον ίδιο και την οικογένειά του, στην περίπτωση που δεν είχε προνοήσει.

Το συγκεκριμένο παράδειγμα αποδεικνύει ότι οι κόποι μιας ζωής όχι μόνο μπορούν να ασφαλιστούν αλλά και με ελάχιστο κόστος. Διότι όταν με λίγα ευρώ το μήνα μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε… το κεφάλι μας ήσυχο για το περιουσιακό μας στοιχείο με το οποίο ασχολούμαστε περισσότερο και δαπανούμε τα περισσότερα, τότε μάλλον η ασφάλιση κατοικίας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «κέρδος» και όχι ως έξοδο.

Εκτός από τον κίνδυνο πυρκαγιάς, οι καλύψεις που προσφέρονται μέσω της ασφάλισης κατοικίας προσφέρουν στην ουσία ολοκληρωμένη προστασία για την κατοικία μας. Ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καταιγίδα, πλημμύρα και χιονόπτωση, αλλά και καλύψεις έναντι φυσικών καταστροφών. Όπως ο σεισμός που, δυστυχώς, επανέρχεται στην επικαιρότητα κάθε φορά που ο Εγκέλαδος προκαλεί σοβαρές καταστροφές.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments