Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Ξεκίνησε το σαφάρι πάταξης της φοροδιαφυγής στα νησιά

Ξεκίνησε το σαφάρι πάταξης της φοροδιαφυγής στα νησιά

0
Dodekanisos

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τους περίπου 44.000 προγραμματισμένους ελέγχους στα νησιά, ώστε να αποτρέψει τη φοροδιαφυγή και να εμπεδώσει αίσθημα φορολογικής συνείδησης σε καταστηματάρχες και πολίτες.

Τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ εμφανίζονται με την μορφή πελατών και βγάζουν συνεχώς λαβράκια φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής σε νησιά που αποτελούν κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς.

Όπως διαπιστώνεται σε καθημερινή βάση κανείς δεν κόβει τίποτα ακόμα και τώρα, που έχει γίνει γνωστό από τον Τύπο ότι ξεκινάνε οι έλεγχοι στα νησιά.

Επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό προτιμούν  να ρισκάρουν με την παραβατικότητα να φθάνει το 45-65%!

Τα πρώτα λουκέτα πάντως μπήκαν και μάλιστα σε νησιά πρώτης γραμμής.

Συγκεκριμένα στη Μύκονο εντοπίστηκαν 38 περιπτώσεις ενοικιαζόμενων δωματίων που δεν είχαν εκδοθεί αποδείξεις ενώ και σε εστιατόριο του νησιού στα 15 τραπέζια που ελέγχθηκαν δεν είχε κοπεί ούτε μία απόδειξη. Το εστιατόριο σφραγίσθηκε για 48 ώρες, και επεβλήθησαν τα ανάλογα πρόστιμα.

Στη Νάξο εντοπίστηκαν 120 περιπτώσεις που δεν είχαν κοπεί αποδείξεις σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ενώ και φούρνος στο ίδιο νησί που δεν έκοβε αποδείξεις για την πώληση των προϊόντων του, πέραν της προβλεπόμενης τιμωρίας έκλεισε για 48 ώρες.

Στη Σέριφο οι ελεγκτές παρουσιάστηκαν σαν ζευγαράκι που πήγε να πιει το ποτό του σε γνωστό μπαρ – εστιατόριο, ανακαλύπτοντας πως δεν κόβονται αποδείξεις και πράττοντας τα δέοντα.

Σε εστιατόριο στη  Χώρα της Ίου δεν είχαν εκδοθεί  13 αποδείξεις.

Σε μπαρ στο Πόρτο Χέλι δεν είχαν εκδοθεί 60 αποδείξεις και για τον λόγο αυτόν επιβλήθηκε κλείσιμο του καταστήματος για 48 ώρες.

Το πρόστιμο για κάθε περίπτωση παράβασης υπολογίζεται από 1.000 έως 2.500 ευρώ συν το πρόστιμο μη έκδοσης αποδείξεων.

Το δέλεαρ των 1000 ευρώ

Την ίδια στιγμή η εφορία προσπαθεί να δελεάσει τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ και ενώ το σχέδιο δεν έχει διαμορφωθεί στις βασικές του πτυχές υποτίθεται πως τον Αύγουστο, θα αρχίσουν οι κληρώσεις κάθε μήνα 1000 τυχερών που θα κερδίζουν 1000 ευρώ δώρο.

Η σχετική υπουργική απόφαση υπολογίζεται να εκδοθεί έως το τέλος του μήνα.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Με βάση αυτό το σχέδιο, θα γίνονται κάθε μήνα κληρώσεις για τις αποδείξεις δαπανών των φορολογούμενων με κάρτες και άλλες μορφές «πλαστικού» χρήματος.

Το σχέδιο προβλέπει τη διενέργεια μηνιαίων κληρώσεων επί των αποδείξεων δαπανών που θα κάνουν οι φορολογούμενοι με κάρτες ή άλλες μορφές πλασικού χρήματος.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει να κληρώνονται 1.000 τυχεροί, οι οποίοι θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ ο καθένας.

Ειδικότερα, στην «κληρωτίδα» θα μπαίνουν όλες οι αποδείξεις που θα πραγματοποιεί ο κάθε φορολογούμενος , ενδεχομένως πάνω από ένα όριο. Κάθε απόδειξη θα αντιστοιχεί σε έναν συγκεκριμένο ΑΦΜ, ενώ τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα από την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των τραπεζών, μέσω των οποίων γίνονται οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι κάθε μήνα να διατίθεται για το σκοπό αυτό, ποσό 1.000.000 ευρώ. Μετά την κλήρωση το χρηματκό έπαθλο θα κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό του φορολογούμενου μέσω του ΤΑXIS

Σε ότι αφορά τις πρώτες κληρώσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζονται δύο σενάρια. Το ένα προβλέπει οι τυχεροί να προκύψουν από τις δαπάνες μέσω πλαστικού χρήματος του Ιουλίου. Το άλλο προβλέπει να μπουν στην «κληρωτίδα» και οι δαπάνες των παλαιότερων ετών.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μέσω των κληρώσεων θα δοθεί ένα ισχυρό κίνητρο προς τους φορολογούμενους να αυξήσουν τις συναλλαγές τους μέσω του πλαστικού χρήματος.

Και αυτό με τη σειρά του θα αποτελέσει όπλο στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, αφού η διενέργεια δαπανών μέσω καρτών θα επιτρέψει την ηλεκτρονική διασταύρωση όλων των συναλλαγών και τη σύλληψη φορολογητέας ύλης που αποκρύπτεται.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments