Αρχική Επικαιρότητα Διάφορα Το σκεπτικό της τιμωρίας του Ξύπα!

Το σκεπτικό της τιμωρίας του Ξύπα!

0
menetes
Dodekanisos

Στην δημοσιότητα έδωσαν οι διοργανωτές του Ποσειδώνιου κυπέλλου Καρπάθου, την ερμηνεία της πρόσφατης απόφασης της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΣΔ σχετικά με την τιμωρία του ποδοσφαιριστή Αντώνη Ξύπα. Η ερμηνεία είναι της δικηγόρου Αθηνάς Πάχου. Αναλυτικά, η κ. Πάχου αναφέρει:

«Μου ζητήθηκε να ερμηνεύσω την υπ’ αρ. 1/2015 απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Δωδεκανήσου:
Στη συγκεκριμένη απόφαση αναφέρεται ότι για να συμμετάσχει κάποιος στο Ποσειδώνιο πρωτάθλημα 2015 θα πρέπει να συνδέεται με συγγένεια με Καρπάθιο είτε εξ’ αίματος έως τον τρίτο βαθμό (προπάππούς) και εξ αγχιστείας έως το δεύτερο (παππούς). Η συγγένεια αναφέρεται μόνο στον παππού ή τον προπάππου και όχι στη γιαγιά ή την προγιαγιά, διότι η καταγωγή στην Ελλάδα καθορίζεται από τον άνδρα. Αποδεικνύεται δε από την πραγματική εγγραφή στο Δημοτολόγιο του εκάστοτε Δήμου και όχι από τη δυνατότητα εγγραφής κάποιου σε αυτό (ενδεικτική εγγραφή).
Ο Αντώνιος Ξύππας, που συμμετείχε στην ομάδα του Πρωτέα, είναι σύζυγος της Αικατερίνης Ζέζιου. Η Αικατερίνη Ζέζιου είναι εγγεγραμμένη στα δημοτολόγια του Δήμου Ρόδου. Η Αικατερίνη Πλατή, γιαγιά της Αικατερίνης Ζέζιου (συγγενής δεύτερης γενιάς εξ αγχιστείας του Αντωνίου Ξύππα) είναι εγγεγραμμένη στα δημοτολόγια του Δήμου Ρόδου. Είναι ενδεικτικά εγγεγραμμένη και όχι κανονικά στο Δήμο Καρπάθου. Τούτο σημαίνει ότι είναι εγγεγραμμένη σε άλλο Δήμο και όχι σε αυτόν την Καρπάθου. Ενδεικτική εγγραφή κάποιου δημότη γίνεται στα δημοτολόγια κάποιου δήμου (διαφορετικού από αυτού στον οποίο είναι εγγεγραμμένος κάποιος δημότης κανονικά) για παροχή πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο γάμος του με δημότη του Δήμου στον οποίο γίνεται η ενδεικτική εγγραφή. Για παράδειγμα κάποιος Καρπάθιος παντρεύεται μία γυναίκα από τόπο εκτός Καρπάθου. Η σύζυγος του αυτή θα εγγραφεί ενδεικτικά στα δημοτολόγια του Δήμου Καρπάθου, ώστε να αποδεικνύεται ο γάμος αυτός. Η ενδεικτική εγγραφή σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι είναι εγγεγραμμένη η σύζυγος αυτή στα δημοτολόγια του Δήμου Καρπάθου.
Επομένως η γιαγιά της συζύγου του Ξύππα Αντωνίου δεν είναι εγγεγραμμένη στα δημοτολόγια του Δήμου Καρπάθου, αλλά η καταγραφή της έχει γίνει εντελώς ενδεικτικά, ενώ είναι εγγεγραμμένη στα Δημοτολόγια του Δήμου Ρόδου και επομένως δεν πληρούται η προϋπόθεση της καταγωγής του μέσω της συγγένειας εξ αγχιστείας μέχρι τη δεύτερη γενιά.
Μειοψήφισε ένα μέλος της επιτροπής η γνώμη του οποίου ήταν ότι η καταγωγή καθορίζεται είτε από τον παππού ή προπάππου είτε από τη γιαγιά ή προγιαγιά και ότι η καταγωγή δεν αποδεικνύεται μόνο από την εγγραφή στα δημοτολόγια του Δήμου Καρπάθου, αλλά και από τη γέννηση στην Κάρπαθο.
Καταλήγει δε η απόφαση στο εξής: ότι το καταστατικό πρέπει να είναι πιο ορισμένο, δηλαδή να καθορίζει εάν η συγγένεια πρέπει να προέρχεται μόνο από τον παππού ή τον προπάππου ή και από τη γιαγιά ή την προγιαγιά και εάν αρκεί μόνο η καταγωγή του προγόνου από Καρπάθιο ή απαιτείται η εγγραφή αυτού στα δημοτολόγια του Δήμου».

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments