Η μετάβαση σε μια άκρως «ψηφιακή εποχή» είναι ο μεγάλος στόχος που θέτει ξεκάθαρα η Ευρωπαϊκή Ένωση ως την επόμενη ημέρα, μετά τον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις του. Είναι κάτι που τονίζεται ξεκάθαρα και από την ίδια την ΕΕ και φυσικά δεν μπορεί να αμφισβητηθεί επ’ ουδενί. Διαβάστε τι έχει αναρτηθεί στο επίσημο Site της ΕΕ, σε μετάφραση του news12. Μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
Κατά τη διάρκεια μιας βιντεοδιάσκεψης των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 Μαρτίου 2021, οι ηγέτες της ΕΕ τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης της ψηφιακής κυριαρχίας της ΕΕ με αυτοδιάθεση και ανοιχτό τρόπο. Κάλεσαν το Συμβούλιο να εξετάσει γρήγορα την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την ψηφιακή πυξίδα του 2030 για την προετοιμασία του προγράμματος ψηφιακής πολιτικής.
Οι ηγέτες της ΕΕ επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να επιτύχουν μια παγκόσμια λύση με βάση τη συναίνεση σχετικά με τη διεθνή ψηφιακή φορολογία στο πλαίσιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έως τα μέσα του 2021. Επιβεβαίωσαν, ωστόσο, ότι η ΕΕ θα ήταν έτοιμη να προχωρήσει εάν δεν προερχόταν η προοπτική μιας παγκόσμιας λύσης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στην επικείμενη πρόταση της Επιτροπής για μια ψηφιακή εισφορά, με σκοπό να εισαχθεί το αργότερο την 1η Ιανουαρίου 2023.
Η ψηφιοποίηση έχει τη δυνατότητα να παρέχει λύσεις για πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Ευρώπη και οι Ευρωπαίοι. Οι ψηφιακές τεχνολογίες αλλάζουν όχι μόνο τον τρόπο επικοινωνίας των ανθρώπων, αλλά και γενικότερα τον τρόπο με τον οποίο ζουν και εργάζονται οι άνθρωποι. Οι ψηφιακές λύσεις συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην προαγωγή της εκπαίδευσης, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας και μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών. Η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη μετατροπή της ευρωπαϊκής οικονομίας και κοινωνίας προκειμένου να επιτευχθεί μια ουδέτερη από το κλίμα ΕΕ έως το 2050 – ένας στόχος που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ.
Η διαφύλαξη των αξιών της ΕΕ και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ασφάλειας των πολιτών αποτελεί βασικό στοιχείο της ψηφιακής μετάβασης. Η ΕΕ στοχεύει να ακολουθήσει μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση που σέβεται τις κοινωνικές διαφορές σε ολόκληρη την ένωση. Η ψηφιοποίηση αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο της αντίδρασης της ΕΕ στην οικονομική κρίση που προκαλείται από το νέο ιό. Ως εκ τούτου, η πανδημία έκανε την ανάγκη να επιταχυνθεί η ψηφιακή μετάβαση στην Ευρώπη.
Δείτε εδώ το πλήρες άρθρο:
https://www.consilium.europa.eu/en/policies/a-digital-future-for-europe/?fbclid=IwAR3x3HHN03McRtj-z3vSrdTjP1yFANSZil4pszVq-UbTWSiUWl0zia0FYiE