Η ανεξάρτητη υποψήφια για τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, Νταϊάν Σαρ, με καταγωγή από τη Νέα Υόρκη, χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ «λείψανο» τονίζοντας ότι θα έπρεπε να είχε διαλυθεί μετά την επανένωση της Γερμανίας. Κάνοντας δηλώσεις για το θέμα αυτό, η Sare πρόσθεσε ότι «το μέλλον του ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί από το πόσο καιρό τα μέλη στην Ευρώπη, που υποφέρουν από την …τρέλα της σημερινής ηγεσίας των ΗΠΑ και της Βρετανίας, θα επιλέξουν να παραμείνουν στη συμμαχία και να διακινδυνεύσουν να καταστραφούν οι οικονομίες τους».
Η υποψήφια δεν διευκρίνισε πώς μπορεί να διαλυθεί η συμμαχία, αλλά είπε ότι πιστεύει ότι απλώς θα «καταρρεύσει» επειδή «ουσιαστικά είναι ένας νεκρός θεσμός». Το ΝΑΤΟ επεκτείνεται σταθερά μετά την κατάρρευση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, εξοργίζοντας τη Μόσχα. Η σχέση επιδεινώθηκε περαιτέρω το 2014, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Η Ρωσία ζήτησε από το ΝΑΤΟ τον Δεκέμβριο του 2021 διαβεβαιώσεις ότι η συμμαχία δεν θα επεκταθεί ανατολικά για να συμπεριλάβει την Ουκρανία ή τη Γεωργία, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε. Η Ρωσία ξεκίνησε μια επιχείρηση στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Το ΝΑΤΟ απάντησε στέλνοντας περισσότερα στρατεύματα στην ανατολική πλευρά του. Τον Ιούλιο του 2022, η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στη συμμαχία αλλά απέρριψε το αίτημα για ένα σχέδιο δράσης για την επιτάχυνση της ένταξης της Ουκρανίας μόλις τελειώσει η αντιπαράθεση με τη Ρωσία.