«To κοινό δεν εμπιστεύεται πλέον τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς!»

0
Dodekanisos

Ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα και ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Mattarella κάλεσαν την Τετάρτη στο Βουκουρέστι την Ευρωπαϊκή Ένωση να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, να επιταχύνει τη λήψη αποφάσεων στις Βρυξέλλες, να ενισχύσει τον ρόλο των κρατών μελών και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κοινού στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους στο γραφείο του Ρουμάνου προέδρου, και οι δύο ηγέτες εξήραν τις εξαιρετικές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, «ψυχή» των οποίων, σύμφωνα με τον Ρουμάνο πρόεδρο, είναι η ρουμανική κοινότητα που ζει στην Ιταλία και την Ιταλική κοινότητα που ζει στη Ρουμανία.

Ο Ρουμάνος πρόεδρος, εξέθεσε λεπτομερώς τις προσδοκίες του για τη νέα ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είπε ότι «η ΕΕ δημιουργήθηκε ως συμμαχία κρατών και όχι πολιτικών κομμάτων, και ότι παρόλο που οι κομματικές οικογένειες στις Βρυξέλλες έχουν αναμφισβήτητο ρόλο στη διοίκηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι απαράδεκτο να έχουν μεγαλύτερη επιρροή από τα κράτη μέλη».

«Η κατανομή των ανώτατων θέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κοινή ευθύνη των κρατών μελών και ότι «όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να συμμετέχουν στη διαδικασία και καμία χώρα δεν πρέπει να αποκλειστεί από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η ΕΕ έχει μεγάλη επιτυχία και έχει μεγάλο μέλλον, αλλά μόνο εάν ανταποκριθεί στις προκλήσεις με τον σωστό τρόπο. Ωστόσο, αυτό απαιτεί ηγέτες ακεραιότητας, να κλείνουν το χάσμα μεταξύ των Βρυξελλών και των ευρωπαίων πολιτών, να ακούν τις προσδοκίες τους και να βελτιώσουν την επικοινωνία».

Ως παράδειγμα κακής επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών της ΕΕ και των Βρυξελλών, έφερε τους αγρότες λέγοντας μεταξύ άλλων  ότι αντιμετώπισαν φέτος τις συνέπειες μιας απόφασης που έλαβε η ΕΕ το 2020, για την οποία δεν ζητήθηκε η γνώμη τους.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments