Με την εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας και ενός μικρού φωτοβολταϊκού πάρκου, η Τήλος δημιουργεί, τώρα, ένα υβριδικό μικρο-πλέγμα που θα παράγει και θα αποθηκεύει ενέργεια. Η εγκατάσταση είναι ήδη σε εξέλιξη ενώ τον Σεπτέμβριο ξεκινάει ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα 18 μηνών -στο πλαίσιο ενός έργου ύψους 15 εκατ. ευρώ-, που χρηματοδοτείται κυρίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι στόχοι του προγράμματος:
-Μέγιστη διείσδυση ΑΠΕ και υψηλά επίπεδα ενεργειακής αυτονομίας για το έξυπνο μικροδίκτυο (~100%) αλλά και ολόκληρο το νησί της Τήλου (>60%)
-Εξαγωγές πράσινης ενέργειας προς το σύστημα Νίσυρος-Κως υπό εγγυημένους όρους
-Ευστάθεια του τοπικού ηλεκτρικού μικροδικτύου
-Επικουρικές υπηρεσίες προς το δίκτυο του συστήματος Νίσυρος-Κως
Το πλάνο ήταν, με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Τήλου, να επιτευχθεί η μέγιστη και σχεδόν καθολική ενεργειακή αυτονομία για το ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων, το οποίο μέχρι σήμερα τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια από τον πετρελαϊκό σταθμό της Κω μέσω υποβρύχιας διασύνδεσης.
Αρχικά προβλέπεται η κάλυψη των αναγκών του νησιού, κατά ελάχιστο σε ποσοστό 60%-70% και στη συνέχεια στο 100% με τη δυνατότητα, τις καλές μέρες να υπάρχει και περίσσευμα. Από την ολοκλήρωση του σχεδίου προβλέπεται εξοικονόμηση της τάξης των 350.000 ευρώ ετησίως (κόστος ηλεκτροπαραγωγής).
Το καινοτόμο σύστημα που εγκαταστάθηκε στο νησί είναι υβριδικό, καθώς συνδυάζει τεχνολογίες τόσο παραγωγής (ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκό πάρκο), όσο και αποθήκευσης ενέργειας (συσσωρευτές), και είναι το πρώτο του είδους του που πραγματοποιείται στη Μεσόγειο, με δυνατότητα επίσης εξαγωγών εγγυημένης ενέργειας προς το ηλεκτρικό δίκτυο της Κω.
Όπως σημειώνει η WWF, στην παρούσα φάση, και χωρίς την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων, πραγματοποιείται εγκατάσταση έξυπνων μετρητών στο σύνολο σχεδόν των οικημάτων του νησιού, με δυνατότητα και διαχείρισης των ηλεκτρικών φορτίων προς όφελος των νησιωτών, καθιστώντας την Τήλο την πρώτη περιοχή στη χώρα όπου πραγματοποιούνται εγκαταστάσεις έξυπνων μετρητών σε καθολικό βαθμό.
Μέσα στον Ιούνιο ολοκληρώνεται η εγκατάσταση μεσαίας ισχύος ανεμογεννήτριας και φωτοβολταϊκού πάρκου, ενώ με την έλευση και των συσσωρευτών (μπαταριών) στο τέλος του καλοκαιριού το ολοκληρωμένο πλέον σύστημα θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία.
Η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου στις αρχές του 2019 θα σημάνει μια νέα εποχή για τη νησιωτικότητα παγκοσμίως.
Σήμερα οι επισκέπτες της Τήλου ανέρχονται σε 13.000 ετησίως, η δήμαρχος του νησιού, όμως, ελπίζει ότι οι οικολογικές πολιτικές της θα προσελκύσουν ακόμη περισσότερους, ειδικά, ευαίσθητους περιβαλλοντικά.
«Η Τήλος έχει πολλούς πιστούς οπαδούς που έρχονται κάθε χρόνο εδώ και 30 χρόνια», λέει η κυρία Καμμά. «Τώρα παρατηρούμε πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από νέους που έχουν ακούσει για την Τήλο χάρη στο έργο ανανεώσιμης ενέργειας. Τους αρέσει αυτό που κάνουμε και θέλουν να στηρίξουν το νησί», είπε στην Χάουαρντ.Η δήμαρχος ελπίζει, επίσης, ότι η θετική δημοσιότητα θα βοηθήσει στην προσέλκυση πρόσθετης χρηματοδότησης για την εγκατάσταση ηλιακού φωτισμού στους δρόμους, την εισαγωγή ηλεκτρικών ποδηλάτων και μοτοσικλετών για το δημοτικό προσωπικό και τη δημιουργία σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων: «Συνήθως είναι δύσκολο σε μια μικρή νησιωτική κοινότητα να σπάσει την παράδοση, αλλά στην Τήλο, ανέκαθεν, καλωσορίζαμε τις εναλλακτικές λύσεις», λέει, «Και αν μπορούμε να το κάνουμε εμείς αυτό, τότε μπορεί να το κάνει ο καθένας».
Αύριο Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για υλοποιημένα έργα που εισφέρουν αποφασιστικά στον στόχο της ΕΕ για την ανάπτυξη της βιώσιμης ενέργειας μέχρι το 2020 και το 2030 (EU Sustainable Energy Awards), στον οποίο υποψήφια προς βράβευση είναι και η Τήλος.
Η απονομή των βραβείων είναι προγραμματισμένο να γίνει αύριο στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της απογευματινής συνεδρίας του ευρωπαϊκού συνεδρίου για θέματα πολιτικής για τη βιώσιμη ενέργεια EUSEW 2017.