Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Τα ζώα βιώνουν τα ίδια συναισθήματα ακριβώς όπως οι άνθρωποι

Τα ζώα βιώνουν τα ίδια συναισθήματα ακριβώς όπως οι άνθρωποι

0
Dodekanisos

Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο επιστημονικά  πως όλα τα ζώα έχουν συναισθήματα. Και όλα τα δυνατά, βασικά συναισθήματα προέρχονται από νευρικά πλέγματα του εγκεφάλου που όλα τα θηλαστικά έχουν.

Το  2003 ο νευρολόγος Antonio R. Damasio διαχώρισε τα συναισθήματα σε πρωτογενή και στα κοινωνικά.

Τα πρωτογενή συναισθήματα είναι ο φόβος, ο θυμός, η έκπληξη, η χαρά, η λύπη και φυσικά ο πόνος που ο Damasio τα αποδίδει στα περισσότερα ζώα.

Τα κοινωνικά συναισθήματα περιλαμβάνουν τη συμπάθεια, τη ντροπή, την περηφάνεια, τη ζήλεια, την ευγνωμοσύνη, το θαυμασμό και την περιφρόνηση.

Με την ευρεία χρήση της τεχνολογίας το διαδίκτυο έφερε στο σπίτι μας εικόνες και βίντεο από τις αντιδράσεις των ζώων, που μας έκαναν να αναθεωρήσουμε κι εμείς ως απλοί πολίτες παγιωμένες απόψεις σχετικά με την συμπεριφορά των ζώων.Σκύλος δεν εγκαταλείπει τον σκοτωμένο ταίρι του,στην άσφαλτο.

Η Νέα Ζηλανδία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη νομική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ζώων, αναγνωρίζοντας επισήμως πως όλα τα ζώα έχουν αισθήσεις και βιώνουν συναισθήματα ακριβώς όπως και οι άνθρωποι.

Το νομοσχέδιο αυτό έχει διττή σημασία. Από την μία αναγνωρίζοντας τη δυνατότητα πως τα ζώα βιώνουν τα ίδια συναισθήματα με τον άνθρωπο, απαγορεύεται οποιαδήποτε εκμετάλλευση όπως το κυνήγι και η αιχμαλωσία ειδών άγριας ζωής, αλλά και τα πειράματα πάνω στα ζώα.
Από την άλλη, δημιουργεί ένα νομικό προηγούμενο, γεγονός από το οποίο μπορούν να επωφεληθούν και άλλες χώρες που επιθυμούν να θεσπίσουν ένα ανάλογο νομοσχέδιο αναφορικά με την Πρόνοια των ζώων.
Στην χώρα μας έχει ήδη ψηφιστεί νόμος που τιμωρεί με ποινή φυλάκισης και πρόστιμο που φθάνει τις 30.000 ευρώ για όποιον κακοποιεί, βασανίζει και θανατώνει  ζώα.
Ο  ίδιος νόμος, επιτρέπει πλέον αυτά να ταξιδεύοΥν εντός των μέσων μαζικής μεταφοράς, αρκεί ο ιδιοκτήτης τους να έχει μαζί του το βιβλιάριο υγείας τους.
Οι φιλοζωϊκές οργανώσεις σπεύδουν αμέσως όπου υπάρχει καταγγελία ότι κάποιος κακομεταχειρίζεται το ζώο του γιατί πλέον η φράση ”δικό μου είναι, ότι θέλω το κάνω” δεν ισχύει. Αρκεί να εντοπιστεί ζώο μέσα στην ζέστη ή στο κρύο, απροστάτευτο από τις καιρικές συνθήκες για να καταδικαστεί ο ιδιοκτήτης του.
Απαγορεύεται επίσης να είναι δεμένα με μικρά σχοινιά ή αλυσίδες που τους περιορίζουν την κίνηση και να ζουν στο έδαφος ή μέσα σε βαρέλια και κάθε λογής πρόχειρη κατασκευή. Σκύλος δεν φεύγει από το πλευρό του άρρωστου παιδιού κι όταν ακόμα αυτό, βρίσκεται στο νοσοκομείο.
Κι αν ο σκύλος με την γάτα είναι τα πιο κοντινά στην συνύπαρξη με τους ανθρώπους κι έτσι έχουμε πολύ συχνά την δυνατότητα να παρατηρούμε τον συναισθηματικό τους κόσμο, δεν σημαίνει ότι τα υπόλοιπα ζώα, από τα πιο άγρια και μεγαλόσωμα μέχρι τα πιο ταπεινά,δεν νοιώθουν τον κόσμο γύρω τους.
Αν τώρα για κάποιους από εσάς όλα αυτά φαίνονται γελοία, ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω φωτογραφίες,οι οποίες είναι ελάχιστες μπροστά στο μεγαλείο των ζώων κι ίσως αλλάξετε γνώμη.

Αυτό το ελεφαντάκι κλαίει γιατί το πήραν από την μητέρα του,νοιώθει λοιπόν την απουσία της.

Ένα χελιδόνι τα’ί’ζει τα μικρά του γιατί προφανώς καταλαβαίνει ότι αυτά πεινάνε.
Η μαϊμού θρηνεί για το μωρό της,σπαράζοντας από τον πόνο, που βιώνει με όλη της την ύπαρξη.Αυτά τα δυο απολαμβάνουν την ηρεμία, γιατί εξυπακούεται ότι δεν είναι μόνο για να καλύπτουν τις διατροφικές μας ανάγκες.Σκύλος την στιγμή που αντιλαμβάνεται ότι τον παράτησαν οι ιδιοκτήτες του, με την απογοήτευση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του.Μια γάτα παίρνει υπό την προστασία της αυτό το παπάκι,γιατί προφανώς καταλαβαίνει ότι έχει την ανάγκη της.
Τα δάκρυα κι ο τρόμος στα μάτια μιας αγελάδας που αντιλαμβάνεται ότι την οδηγούν στην σφαγείο.Ένα δελφίνι ενυδρείου λίγο μετά που γέννησε το μικρό του.Λιοντάρι σώζει και προστατεύει στην συνέχεια από άλλα αρπακτικά, ένα μικρό γκνου, το οποίο βρήκε να περιφέρεται μόνο του.Τα ταπεινά μυρμήγκια κουβαλούν υπερδιπλάσιο βάρος από το δικό τους και πάνε τροφή στην φωλιά τους γιατί κατανούν ότι το χειμώνα που θα πεινούν, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης τροφής.Αυτά τα μικρούλια ποζάρουν χαρούμενα στο φακό και σκεφτείτε ότι κάποιοι από εμάς τα βασανίζουν απάνθρωπα.Αυτό το γουρουνάκι διαβιώνει εντός σπιτιού όπως και τα άλλα κατοικίδια κι όπως βλέπετε δεν φαίνεται να έχει κανένα πρόβλημα.Γαϊδουράκια μαζεύονται γύρω από τον πεθαμένο φίλο τους και τον αποχαιρετούν με τον τρόπο τους.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments