Για «πυρηνικές προκλήσεις» εκ μέρους της Δύσης μέσω των αρμάτων μάχης Leopard 2 έκανε λόγο με δηλώσεις του ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες της Βιέννης για τη στρατιωτική ασφάλεια και τον έλεγχο των όπλων, Κονσταντίν Γκαβρίλοφ. Χαρακτηριστικά, τόνισε τα εξής:
«Προειδοποιούμε τους δυτικούς χορηγούς της στρατιωτικής μηχανής του Κιέβου να μην ενθαρρύνουν πυρηνικές προκλήσεις και εκβιασμούς. Γνωρίζουμε ότι τα άρματα μάχης Leopard 2, καθώς και τα τεθωρακισμένα οχήματα πεζικού Bradley και Marder είναι οπλισμένα με βλήματα διάτρησης θωράκισης με κεφαλές ουρανίου.
Η χρήση τους οδηγεί σε τη μόλυνση της περιοχής, όπως ήταν στην πρώην Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ. Σε περίπτωση που τέτοια πυρομαχικά για βαρέα όπλα κατασκευής του ΝΑΤΟ προμηθεύονται στο Κίεβο, θα το θεωρήσουμε ως τη χρήση βρώμικων πυρηνικών βομβών κατά της Ρωσίας με όλες τις συνέπειες που συνεπάγεται αυτό», είπε σε ένα φόρουμ για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Γερμανία Σεργκέι Νετσάγιεφ χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως «εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς ανεβάζει τη σύγκρουση σε ένα νέο επίπεδο αντιπαράθεσης». Η επιλογή του Βερολίνου, σύμφωνα με τα λόγια του, σηματοδότησε «την οριστική άρνηση της Γερμανίας να αναγνωρίσει την ιστορική ευθύνη» για τα ναζιστικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είπε ότι η απόφαση άφησε στη λήθη «τον δύσκολο δρόμο της μεταπολεμικής συμφιλίωσης μεταξύ Ρώσων και Γερμανών».