Συναγερμός στη Νορβηγία, γιατί αποθηκεύουν τόνους σιτηρών;

0
Dodekanisos

Η νορβηγική κυβέρνηση υπέγραψε την Τρίτη σύμβαση με ιδιωτικές εταιρείες για την έναρξη της αποθήκευσης προϊόντων σιτηρών. Η αρχική σύμβαση θα καλύπτει την αποθήκευση 30.000 τόνων σιτηρών, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων Geir Pollestad (Γκίαρ Πόλεσταντ) στο νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK.

Ο στόχος είναι να αποθηκευτούν περίπου 82.500 τόνοι σιτηρών μέχρι το τέλος της δεκαετίας, διασφαλίζοντας επαρκή προσφορά για τρεις μήνες κατανάλωσης για τον πληθυσμό της Νορβηγίας σε οποιαδήποτε πιθανή κρίση, ανέφερε το κανάλι, επικαλούμενο τον Pollestad. Ο Πόλεσταντ τόνισε ότι η κατάσταση ασφάλειας έχει επιδεινωθεί σημαντικά στην περιοχή, ωθώντας την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ετοιμότητας.

«Η επισιτιστική ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας. Πρέπει να προετοιμαστούμε για το απρόβλεπτο και να διασφαλίσουμε την πρόσβαση σε τρόφιμα σε τέτοιες καταστάσεις», είπε. Ο ίδιος εξήγησε περαιτέρω ότι αυτές οι συμβάσεις έχουν προγραμματιστεί για εφαρμογή μεταξύ 2024 και 2025, με διάρκεια αποθήκευσης 25 ετών. Η Νορβηγία διατηρεί επί του παρόντος ποσοστό αυτάρκειας σε τρόφιμα 40%. Πέρυσι, το σκανδιναβικό έθνος δήλωσε ότι θα ξοδεύει 63 εκατομμύρια κορώνες (6 εκατομμύρια δολάρια) ετησίως για την αποθήκευση σιτηρών. Η Νορβηγία είχε αποθηκεύσει σιτηρά τη δεκαετία του 1950, αλλά έκλεισε τις αποθήκες της το 2003, αφού αποφάσισε ότι δεν χρειάζονταν πλέον.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments