«Μια φορά κι έναν καιρό, 2500 χρόνια πριν, ζούσε σε ένα μικρό πέτρινο νησί του Αιγαίου μια πανέμορφη νέα που το όνομά της δεν ήταν τυχαίο». Ήταν η έφηβη ποιήτρια Ήριννα που υμνούσε την ωραία και ανθρώπινη Τήλο της Δωδεκανήσου.
Στο ξεχωριστό αυτό νησί πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης και συνεργάστηκε με την Δήμαρχο Μαρία Καμμά και τον Δήμο Τήλου σε θέματα αρμοδιότητάς του και είχε την ευκαιρία να μιλήσει για την Τήλο του χθες, του σήμερα και των μελλοντικών χρόνων, καθώς οι προοπτικές υπάρχουν, επεκτείνονται και υπάρχει το σχέδιο και η θέληση των Τηλιακών να ξεχωρίσουν.
Ο κ. Φλεβάρης απένειμε τιμητική διάκριση στην Δήμαρχο Τήλου για τις πρωτοβουλίες και τις καινοτόμες δράσεις του Δήμου και του νησιού στον τομέα του Περιβάλλοντος, της αειφορίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αξιοποίησης περιβαντολλογικών Ευρωπαϊκών προγραμμάτων αναφέροντας ότι «τιμάται στο πρόσωπό σας η Τήλος, οι Τηλιακοί και ο νησιωτικός σας Δήμος που πρωτοπορεί περιβαντολλογικά και αποδεικνύει ότι η νησιωτική Ελλάδα και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε πολλά επίπεδα και να οδηγήσουν τη χώρα σε ένα φωτεινό αύριο».
Επίσης μεταφέροντας τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου παρέδωσε τα παιδικά παραμύθια που έγραψαν οι μαθητές της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων για το καθαρό περιβάλλον και την συνέχεια της ζωής στη γη για να διανεμηθούν στο Δημοτικό σχολείο της Τήλου.
Στο Μεγάλο Χωριό ο Αντιπεριφερειάρχης είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το νέο Δημαρχείο που στεγάζεται στο σχολείο που οικοδομήθηκε το 1933 επί Ιταλοκρατίας και έως την δεκαετία του ‘90 φιλοξενούσε τους μαθητές και τους δασκάλους της Τήλου στις σχολικές αίθουσες ενώ από τον Μάιο του 2017 στεγάζει τον Δήμο και τις Υπηρεσίες του.
Συνοδευόμενος από κα. Καμμά, επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας και την ανεμογεννήτρια καθώς και την επένδυση φωτοβολταϊκών που απέκτησε το νησί χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία που σε συνεργασία με Δήμο και Περιφέρεια αποτελούν την υποδομή της Τήλου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Εδώ ακριβώς βρίσκεται το μεγάλο στοίχημα του νησιού, η διάκριση και η καινοτομία του Δήμου στα ενεργειακά θέματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γίνεται μέσω καλωδιακής διασύνδεσής τους με το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας που αποτελεί τον αποδέκτη τους και εν προκειμένω για την Τήλο, το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Κω.
Η Τήλος θα υποδεχθεί σε λίγο, σε χώρο που έχει διαμορφωθεί στο σημείο εγκατάστασης της ανεμογεννήτριας, που συνδέεται και με τη μονάδα φωτοβολταϊκών, τις νέες υβριδικές μπαταρίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας κατασκευής Ιταλικού εργοστασίου που ειδικεύεται στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έχουν την μορφή κοντέινερς και την δυνατότητα ηλεκτροδότησης του νησιού τουλάχιστον για 10 – 12 ώρες στην περίπτωση που υπάρχει διακοπή ηλεκτροδότησης και επικρατούν φυσικές συνθήκες και καιρικά φαινόμενα που δεν επιτρέπουν την παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ. Το πρόγραμμα εξελίσσεται κανονικά και σύντομα προβλέπεται να ολοκληρωθεί.
Στη συνέχεια ο κ. Φλεβάρης με την Δήμαρχο Τήλου επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της λιμνοδεξαμενής που όμως βρίσκονται σε αδράνεια αφού οι υπόγειες σωληνώσεις πλήρωσης της δεξαμενής δεν λειτουργούν λόγω φραγής από φερτά υλικά και χώμα. Ο Δήμος έχει στο πρόγραμμά του να ζητήσει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την απόφραξη των σωληνώσεων ή την κατασκευή δικτύου ανοιχτού τύπου, ούτως ώστε να λειτουργήσει ο υδάτινος πόρος για τον οποίο δαπανήθηκαν σημαντικά κονδύλια που μένουν αναξιοποίητα.
Στην προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να ενισχυθεί δημογραφικά και να κρατηθεί ο πληθυσμός στο νησί, που τον χειμώνα μειώνεται στους 550 μονίμους κατοίκους, εντάσσεται η ενασχόληση των νέων με τον πρωτογενή τομέα και η ένταξη σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, γεγονός που υποστηρίζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Από πλευράς κοινωνικής ευαισθησίας η Τήλος έχει υποδεχθεί και εντάξει αρμονικά κάποιες οικογένειες προσφύγων γεγονός που προβλήθηκε εκτενώς από το διεθνές δίκτυο BBC και το νησί διεκδικεί Ευρωπαϊκά κονδύλια για να στηθεί πρότυπο παραδοσιακό τυροκομείο για την απασχόλησή τους και την παραγωγή του περίφημου Τηλιακού τυριού με πολλαπλά οφέλη για το νησί και το σύνολο των κατοίκων του.
Ένας θησαυρός του πολιτισμού και της ιστορίας των οικισμών των νησιών μας βρίσκεται στην Τήλο και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο. Είναι το μοναδικό στην Ελλάδα Μικρό Χωριό που εγκαταλείφθηκε τον περασμένο αιώνα και παρέμεινε όπως ήταν, πετροχτισμένο και αγέρωχο να μας περιμένει να το επισκεφτούμε.
Ο κ. Φλεβάρης επισκέφτηκε επίσης το παλαιοντολογικό μουσείο που στους στόχους του Δήμου είναι η ηλεκτροδότηση και η πλήρης ανάδειξή του από την Αυτοδιοίκηση ενώ ενημερώθηκε για την πορεία του μεγαλόπνοου σχεδίου θεμελίωσης διαδραστικού αρχαιολογικού μουσείου στην Τήλο που θα αναδείξει το ένδοξο παρελθόν και την πλούσια ιστορία του θαυμαστού πέτρινου νησιού.