Στην 1η θέση η Λεπέν, βαριά ήττα για Μακρόν, 2ος ο Μελανσόν

0
Dodekanisos

H Μαρίν Λεπέν με το κόμμα «Εθνική συσπείρωση» προηγείται μετά τον πρώτο γύρο των Γαλλικών εκλογών που αποτέλεσαν όπως αναμενόταν μια συντριβή για τον Εμμανουέλ Μακρόν. Η Λεπέν κατάφερε να κερδίσει το 34% των ψ΄ξφων κερδίζοντας τον πρώτο γύρο. Στην δεύτερο θέση είναι το αριστερό «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» του Ζαν – Λικ Μελανσόν όπου πήρε το 28,5%.

Ο Μακρόν έμεινε στην 3η θέση παίρνοντας 20.3%. Ο ηγέτης της σκληρής αριστεράς της Γαλλίας Ζαν-Λικ Μελανσόν δήλωσε ότι η κεντρώα συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν υπέστη «βαριά και αδιαμφισβήτητη» ήττα στις δημοσκοπήσεις και κάλεσε τους Γάλλους να ψηφίσουν κατά της ακροδεξιάς. Η Λεπέν κάλεσε τους ψηφοφόρους να δώσουν στην Εθνική Συσπείρωση την «απόλυτη πλειοψηφία» στο κοινοβούλιο «ώστε ο Τζόρνταν Μπαρντέλα να διοριστεί πρωθυπουργός σε οκτώ ημέρες». Ο Μακρόν από τη δική του πλευρά,  προέτρεψε τους ψηφοφόρους να μπλοκάρουν την ακροδεξιά στις αποφασιστικές βουλευτικές εκλογές του δεύτερου γύρου. Το ποσοστό προσέλευσης στην ηπειρωτική Γαλλία υπολογίστηκε στο 65,5%.

Οι εκλογές για τις 577 έδρες στην Εθνοσυνέλευση της Κάτω Βουλής είναι μια διαδικασία δύο γύρων . Το σχήμα του νέου κοινοβουλίου θα ξεκαθαρίσει μετά τον δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου. Οι αρχικές προβλέψεις υποθέτουν ότι η Μαρίν Λεπέν και οι σύμμαχοι της θα μπορούσαν να γίνουν η ισχυρότερη δύναμη στην Κάτω Βουλή με 230 έως 280 έδρες. Ωστόσο, θα μπορούσαν να χάσουν την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών. Η Αριστερά θα μπορούσε επίσης να κερδίσει και να πάρει 125 έως 200 έδρες. Οι Φιλελεύθεροι του Μακρόν κινδυνεύουν να πέσουν σε μόλις 60 με 100 έδρες.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments