Κ΄ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ.
Ένα πολιτιστικό συμπόσιο σταθμός για την πνευματική ιστορία της Δωδεκανήσου. Σαράντα χρόνια πνευματικής προσφοράς. Του Νίκου Κωνσταντινίδη
Από το 1978 έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 19 Συμπόσια από την Σ.Γ.Τ.Δ. Με το 20ο συμπόσιο που θα διεξαχθεί από 28 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Γεωργίου (Άνω) κλείνει ο κύκλος περίπου 40 χρόνων πνευματικού μόχθου πολλών Δωδεκανησίων επιστημόνων και ερευνητών.
Στις τέσσερις δεκαετίες έγιναν εκατοντάδες πρωτότυπες επιστημονικές ανακοινώσεις αναφερόμενες στην ιστορία, την αρχαιολογία, τη γλωσσολογία, τη λαογραφία, την κοινωνική ανθρωπολογία, τη γραμματολογία, το περιβάλλον, την πολιτιστική ζωή, την ανάπτυξη, την οικονομία, την μουσικολογία κ.λ.π. όλων των νησιών της Δωδεκανήσου.
Η ποιότητα και η σπανιότητα των θεμάτων, όλα αυτά τα χρόνια, προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών μελετητών, πανεπιστημιακών ερευνητών και φοιτητών, όλης της επικράτειας και του εξωτερικού. Αποτέλεσμα όλων αυτών των εργασιών ήταν να προκύψουν 27 τόμοι 14.923 σελίδων των «Δωδεκανησιακών Χρονικών» και να εκκρεμεί η έκδοση ενός ακόμα τόμου, μεγαλύτερου των 1.000 σελίδων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα τελευταία συνέδρια προέκυψαν ογκωδέστατοι τόμοι, καταδεικνύοντας την σοβαρότητα και την επιμέλεια των μελών της Στέγης, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις για να φτάσουν στη τελική εισήγησή τους, εργάζονται ακόμα και δεκαετίες.
Η Στέγη έχει επιμεληθεί και εκδώσει, επί πλέον, 31 αυτοτελείς εκδόσεις των μελών της και 5 ακόμα «Ροδιακά Γράμματα» με ειδικά αφιερώματα.
Όλος αυτός ο πνευματικός πλούτος έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Στέγης «stegi 12.gr» την οποία επισκέπτονται πολλοί ενδιαφερόμενοι. Σημειώνουμε ότι εκτός από τους μελετητές, τους επιστήμονες και τους ενδιαφερόμενους, τα «Δωδεκανησιακά Χρονικά» σε ηλεκτρονική μορφή, επισκέπτονται χιλιάδες Δωδεκανήσιοι και μη, φοιτητές, την ύλη των οποίων χρησιμοποιούν στις μελέτες τους και τις πτυχιακές τους εργασίες.
Το κύρος της Στέγης, ιδιαίτερα στην επιστημονική κοινότητα, είναι μεγάλο.
Οι εκδόσεις της κοσμούν πολλές βιβλιοθήκες των Πανεπιστημίων και η άποψή της έχει βαρύνουσα σημασία. Όποιος ενδιαφερόμενος αναζητά τη γνώση για το τόπο του και θέλει να εντρυφήσει σε εξειδικευμένα επιστημονικά θέματα βρίσκει μια θέση κάτω από τη Στέγη των Γραμμάτων και των Τεχνών της Δωδεκανήσου.
Η Στέγη, ταυτόχρονα, έχει προς έκδοση ένα βιβλίο με τίτλο «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ» το οποίο θα συμβάλει στην ανάδειξη της ιστορίας της Ρόδου από την αρχαιότητα έως την σύγχρονη εποχή. Αναζητείται χρηματοδότηση και είναι βέβαιο ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει η νέα συνοπτική έκδοση της «Ιστορίας της Ρόδου» με απώτερο στόχο να μεταφραστεί σε πέντε γλώσσες .
Τα μέλη της έδωσαν μια ακόμα υπόσχεση, η οποία απαιτεί πολύχρονη προσπάθεια και προσεγμένη επιμέλεια, αλλά και ιδιαίτερη γνώση: Να εκδώσουν την ιστορία της Δωδεκανήσου. Η πρόταση απαιτεί την συμμετοχή όλων των ιστορικών και μελετητών των νησιών μας και γενική επιμέλεια η οποία έχει να αντιμετωπίσει αντικειμενικές δυσκολίες. Όμως, όπως αποδείχθηκε και στο παρελθόν, τα δύσκολα για τη Στέγη είναι πρόκληση και παρακάμπτονται με την θέληση για προσφορά.
Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι όλες σχεδόν οι εκδόσεις των «Δωδεκανησιακών Χρονικών» έχουν γίνει από την εκάστοτε Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αφού ο πνευματικός πλούτος των σελίδων των εκδόσεων έχει θεματολογία σχετική με τα Δωδεκάνησα, εκτός από τον τελευταίο τόμο, η έκδοση του οποίου καθυστερεί, γιατί η Περιφέρεια δηλώνει αδυναμία εξεύρεσης πόρων για εκδόσεις! Θεωρούμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι πολιτικοί προϊστάμενοι τους, οφείλουν να ενισχύσουν τον σχετικό κωδικό, με το μικρό ποσό που απαιτείται για την έκδοση, συνεχίζοντας την καλή παράδοση των προηγούμενων δεκαετιών. Το πρόβλημα, απ’ ότι ενημερωνόμαστε δεν προκύπτει από την έλλειψη χρημάτων, αλλά από την ανυπαρξία κονδυλίων στον σχετικό κωδικό που αφορά τις εκδόσεις. Έτσι το Δ.Σ. της Στέγης διαθέτει μόνο σε ηλεκτρονική μορφή το τελευταίο τόμο, τον οποίο ανάρτησε στην ιστοσελίδα της, ευελπιστώντας στην παρέμβαση των υπευθύνων για να εξευρεθεί η αρμόζουσα λύση.
Το έργο της Στέγης είναι τεράστιο. Όλα τα μέλη της εργάζονται σιωπηρά με απόλυτη ανιδιοτέλεια. Κανένα μέλος δεν έχει οικονομικό όφελος! Αμοιβή όλων είναι η ικανοποίηση για προσφορά στο τόπο. Γι αυτό το Διοικητικό της συμβούλιο καλεί, όλους τους ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συμποσίου, το οποίο και αυτή τη χρονιά θα δώσει το βήμα σε εξέχουσες προσωπικότητες από όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, της Κρήτης, των Ελληνικών Πανεπιστημίων, αλλά και μελών και φίλων της Στέγης από το εξωτερικό. Μεταξύ των μελών έχει αναπτυχθεί προσωπική σχέση φιλίας και συναδελφικότητας. Σε όλα τα συνέδρια, αλλά και σε άλλες παράλληλες δράσεις συνεργάζονται για την πνευματική ανάπτυξη και το καλό του τόπου.
Ορισμένες σχετικές εισηγήσεις του συμποσίου, οι οποίες αφορούν με την διαχρονική σχέση Δωδεκανήσων – Κυκλάδων, θα προταθεί να ανακοινωθούν και στη Σύρο, σε χωριστή εκδήλωση, η οποία θα συνδιοργανωθεί με τους εκεί τοπικούς φορείς.
Κατά την διάρκεια των εργασιών του συμποσίου θα γίνουν δύο μουσικές παρεμβάλεις: Την πρώτη ημέρα, από τον καταξιωμένο κιθαρίστα μουσικό Στάθη Σκανδαλίδη και την τελευταία ημέρα, από την ορχήστρα των «Μενεξέδων» με δωδεκανησιακά τραγούδια, ενώ την Παρασκευή στο τέλος της απογευματινής συνεδρίασης θα γίνει σύντομη παρουσίαση του βιβλίου των Κασσώτη – Πατέλη «Τα ντοκουμέντα μιλούν για την Κάρπαθο στα χρόνια του Πολέμου».
Στο τέλος κάθε συνεδρίας θα γίνονται σχετικές παρεμβάσεις και διάλογος, ενώ ο πρόεδρος της Στέγης κατά την έναρξη και στο κλείσιμο του συμποσίου θα αναφερθεί στο έργο της Στέγης.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν το πρόγραμμα των τεσσάρων ημερών του συμποσίου στον τοπικό τύπο ή την ιστοσελίδα της Στέγης «stegi12.gr» και να επιλέξουν τις εισηγήσεις που τους ενδιαφέρουν.
Το Δ.Σ. της Στέγης εκφράζει τις ευχαριστίες των μελών του: Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία για πολλά χρόνια στήριξε το έργο της Στέγης, ιδίως σε ότι αφορά την χρηματοδότηση των εκδόσεων. Στον Δήμο Ρόδου για τη στήριξη του έργου της Στέγης, την παραχώρηση των γραφείων στα οποία στεγάζεται και της χορηγίας των εδεσμάτων μέσω της ΔΕΡΜΑΕ. Στην Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, στην Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου και στον προοδευτικό πατέρα Κάλλιστο για την διάθεση του πνευματικού κέντρου. Στους μουσικούς Στάθη Σκανδαλίδη, στο μουσικό σχήμα «Μενεξέδες» και στο μαέστρο τους Στάθη Μανούσο. Ξεχωριστές ευχαριστίες εκφράζει στους εισηγητές του συμποσίου, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο πνευματικό κάλεσμα του συμβουλίου και του προέδρου της Στέγης Κου Μανόλη Μακρή, οι οποίοι εργάστηκαν σκληρά για τις εισηγήσεις τους και έρχονται από όλα τα μέρη της επικράτειας και από το εξωτερικό για να πλουτίσουν την επιστημονική ύλη του τόπου μας.