Σαν σήμερα πριν από 85 χρόνια είχαν διεξαχθεί στο Βερολίνο οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1936. Εκείνοι οι αγώνες έμειναν στην ιστορία ως «Ναζιστικοί Ολυμπιακοί Αγώνες», αλλά και για το όνομα του Τζέσε Όουενς. Του Αμερικανού αθλητή που ταπείνωσε τον Χίτλερ.
Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο και ο Χίτλερ
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Βερολίνου είχαν αρχίσει, με μία τελετή υπό τον Αδόλφο Χίτλερ. Ο τότε Γερμανός καγκελάριος της Ναζιστικής Γερμανίας, εκμεταλλεύτηκε το γεγονός, για προπαγανδιστικούς σκοπούς.
Επί δύο εβδομάδες (όσο είχαν διάρκεια οι Αγώνες), ο Αδόλφος Χίτλερ είχε συγκαλύψει την αντισημιτική και επεκτατική προσωπικότητά του. Ευελπιστώντας να εντυπωσιάσει τους πολλούς ξένους επισκέπτες που είχαν βρεθεί στη Γερμανία, ο Χίτλερ διέταξε μία σύντομη χαλάρωση των αντιεβραϊκών δραστηριοτήτων (συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης των πινακίδων που απαγόρευαν την είσοδο Εβραίων σε δημόσιους χώρους). Ουσιαστικά, οι αγώνες ήταν μία τεράστια προπαγανδιστική επιτυχία για τους Ναζί. Παρουσίασαν στους ξένους θεατές την εικόνα μιας ειρηνικής και ανεκτικής Γερμανίας.
Ο Όουενς κατάφερε να γράψει ιστορία
Επιτυχία είπαμε; Όχι τόσο μεγάλη. Ναι μεν η Γερμανία κατέκτησε 89 μετάλλια με τεράστια διαφορά από την δεύτερη Αμερική (56), ωστόσο ο Τζέσε Όουενς είχε γράψει ιστορία. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες ο Όουενς κέρδισε τέσσερα χρυσά μετάλλια. Οι προσπάθειες των Ναζί να αναδείξουν την ανωτερότητα της Αρίας Φυλής υπονομεύτηκαν από τις επιτυχίες των Αφροαμερικανών αθλητών. Και κυρίως του Τζέσε Όουενς.
Όουενς εναντίον Ρούσβελτ
Παρόλο που η ιστορία έγραψε πως ο Όουενς υπήρξε ο αθλητής που ντρόπιασε τον Χίτλερ, ο ίδιος έχει μία διαφορετική εκδοχή να αφηγηθεί. «Ο Χίτλερ έπρεπε να έρθει και να φύγει απ’ το στάδιο συγκεκριμένες ώρες. Χρειάστηκε να αποχωρήσει πριν την απονομή των μεταλλίων για τα 100 μέτρα. Πριν φύγει έτυχε να περάσω δίπλα απ’ τις θέσεις του επιτελείου του. Με χαιρέτησε από μακριά και τον χαιρέτησα κι εγώ. Είναι πολύ άδικο να κρίνεται έτσι ένας άνθρωπος και μάλιστα στη χώρα του. Δεν με σνόμπαρε ο Χίτλερ, αλλά ο Πρόεδρος Ρούσβελτ. Ο οποίος δεν μου έστειλε ούτε ένα συγχαρητήριο τηλεγράφημα…».
Μετά τους Αγώνες
Την 1η Σεπτεμβρίου 1939 η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία. Μόλις τρία χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, οι «φιλόξενοι» και «ειρηνικοί» Γερμανοί άρχισαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μία σύρραξη που προκάλεσε ανείπωτες καταστροφές. Με τη λήξη των Αγώνων, οι επεκτατικές πολιτικές της Γερμανίας και η δίωξη Εβραίων και άλλων «εχθρών του κράτους» εντάθηκαν, καταλήγοντας στο Ολοκαύτωμα.