Αρχική Αθλητικά νέα “Γονείς και προπονητές, συνεργασία ή αποστασιοποίηση;”

“Γονείς και προπονητές, συνεργασία ή αποστασιοποίηση;”

0
Dodekanisos

Κάνοντας κάποιος μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο για την σχέση γονέων και προπονητών, εύκολα μπορεί να διαπιστώσει ότι υπάρχουν αρκετά άρθρα για την εν γένει συμπεριφορά των γονέων εντός και εκτός γηπέδου, καθώς και για το ποιους άτυπους κανόνες θα πρέπει να τηρούν ώστε να επέλθει ένα θετικό αποτέλεσμα στην αγωνιστική και μη, συμπεριφορά των παιδιών-αθλητών.

Τι γίνεται όμως με έναν μείζον κατά την γνώμη μου θέμα στην σχέση προπονητών γονέων; Θα πρέπει να υπάρχει απόσταση στην σχέση τους και αποστασιοποίηση του γονέα από τις αθλητικές δραστηριότητες του παιδιού (;) μια επιλογή γεμάτη “ασφάλεια” θεωρητικά για τον προπονητή καθότι ο ίδιος θα εργάζεται χωρίς την παραμικρή ενόχληση του γονέα; Ή μήπως να επιδιώκεται μία πιο κοντινή προσέγγιση με στόχο την ενεργοποίηση του ίδιου του γονέα με ότι θετικό και αρνητικό συνεπάγεται;

Αρχικά να τονίσουμε πως η αναφορά γίνεται για ακαδημίες ερασιτεχνικών και μη σωματείων, όχι μεγάλων ΠΑΕ και μεγάλων ακαδημιών του εξωτερικού όπου εκεί ο τρόπος λειτουργίας και οργάνωσης είναι εντελώς διαφορετικός.

Ας δούμε μερικά από τα πλεονεκτήματα που ενδεχομένως να προσφέρει μια συνεργασία προπονητή-γονέα:
Επικοινωνία (ανταλλαγή απόψεων και εξεύρεση λύσεων σε ζητήματα της ακαδημίας, νέες προτάσεις και ιδέες)
Επίλυση συγκρούσεων (προπονητή-αθλητή, προπονητή-γονέα) σε θέματα αγωνιστικής συμπεριφοράς αλλά και εξωγηπεδικής ζωής. Ακόμη και γονέα-αθλητή αν ο πρώτος εκφράσει με τον κατάλληλο τρόπο τους προβληματισμούς του για το παιδί στον προπονητή.
Ηθική και ψυχολογική στήριξη π.χ. Πίεση για επίτευξη αποτελεσμάτων , διαχείριση άγχους, επίθεση από γονείς ή αντιπάλους

Βοήθεια στην οργάνωση δραστηριοτήτων ( αγωνιστικές υποχρεώσεις, οργάνωση ταξιδιών, τουρνουά, εκδηλώσεις ακαδημίας)
Οικονομική βοήθεια (πέραν των μηνιαίων συνδρομών, προσέλκυση χορηγών μέσω τρίτων). Επίσης μπορεί να εφαρμοσθεί μια μορφή ανταποδοτικότητας της ακαδημίας π.χ. προσφορά από γονέα επιχειρηματία μιας έκπτωσης στην επιχείρηση του με σκοπό την διαφήμιση αυτής στους αθλητές και τους υπόλοιπους γονείς.

Προώθηση θετικών προτύπων και γενικότερης λειτουργείας της ακαδημίας διαμέσου επικοινωνίας και διαφήμισης με άλλους γονείς και μέσα π.χ. οι γονείς και τα παιδιά να φοράνε μπλουζάκια με λογότυπα σε παιχνίδια, ανάρτηση φωτογραφιών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προώθηση με ημερίδες σε σχολεία, διαφήμιση σε ΜΜΕ κ.α.
Βέβαια υπάρχουν και τα προβλήματα που ίσως προκύψουν με την κοντινή σχέση ή με την αποστασιοποίηση του γονέα:

Παραβίαση “κόκκινων” γραμμών του προπονητή αν οι δυο τους έρθουν πολύ κοντά π.χ. σε θέματα αγωνιστικής συμπεριφοράς παιχτών δίνοντας οδηγίες παράλληλα με τον προπονητή ή ακόμη και επίπληξη άλλων γονέων, παραβίαση καθηκόντων και αρμοδιοτήτων του προπονητή

Δημιουργία των γνωστών σε όλους μας προπονητών “εξέδρας” (λόγω της απόστασης που θα νιώθει ο γονέας με αποτέλεσμα να ενεργεί κατά βούληση)
Άσκηση λεκτικής και ψυχολογικής βίας προς προπονητή, αθλητή, αλλά και προς του υπόλοιπους γονείς και παράγοντες του αθλήματος π.χ. εξύβριση αντιπάλων, διαιτητή, συνεχής διαμαρτυρίες την ώρα του παιχνιδιού, άσκηση κριτικής για το αποτέλεσμα. Σε ακραίες περιπτώσεις έχουμε συναντήσει και φαινόμενα βιαιοπραγίας.

Ελλιπής επικοινωνία με αποτέλεσμα την μη επίλυση συγκρούσεων, την δημιουργία παρεξηγήσεων και “θορύβου” στις σχέσεις προπονητή γονέα π.χ. Αν σε κάποιο γονέα έχει μεταφερθεί από τρίτους ,εσφαλμένα, μια λάθος εντύπωση του προπονητή προς το πρόσωπο του ή το παιδί του, τότε λόγω της απόστασης που υπάρχει πιθανόν να δημιουργηθεί μια παρεξήγηση.

Έλλειψη ενδιαφέροντος για την πορεία της ακαδημίας ακόμη και του ίδιου του παιδιού.
Πως μπορεί όμως να επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα στην σχέση αυτή;
Ποιος είναι ο υπεύθυνος και πότε μπορεί να γίνει η εφαρμογή ενός πλάνου;
Μοναδικός αρμόδιος για όλα αυτά είναι ο ίδιος ο προπονητής ή ο τεχνικός διευθυντής της ακαδημίας , οι οποίοι μέσα από συνεχής επικοινωνία και συγκεντρώσεις , θα πρέπει να ενημερώνουν τους γονείς για την πορεία των παιδιών και της ακαδημίας γενικότερα. Ο καταμερισμός αρμοδιοτήτων και καθηκόντων με στόχο την παροχή κινήτρων προς τους γονείς είναι απαραίτητος π.χ. Συγκέντρωση συνδρομών, ενημέρωση γονέων, ορισμός υπεύθυνων τμημάτων, οργάνωση ταξιδιών, αυτοπροβολή κ.α. Οι συγκεντρώσεις θα πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ στην αρχή και το τέλος της χρονιάς θα πρέπει να γίνεται ο αρχικός προγραμματισμός και ο απολογισμός αντίστοιχα.

Κάθε ακαδημία πρέπει να πρεσβεύει και να προωθεί τον σεβασμό και το δίκαιο παιχνίδι προς όλα τα παιδιά-αθλητές. Αρωγοί-Στυλοβάτες στην προσπάθεια αυτή μπορούν να γίνουν οι ίδιοι οι γονείς των παιδιών. Επιδίωξη μας πρέπει να είναι η δημιουργία φιλάθλων που θα ενεργούν με γνώμονα τα αθλητικά ιδεώδη και κύριο στόχο την εξάλειψη όλων των μορφών βίας από τον αθλητισμό.

Η σχέση αυτή πρέπει να είναι αμφίδρομη και να εξαρτάται από την αμοιβαία κατανόηση των αρμοδιοτήτων προπονητών και γονέων, καθώς επίσης από τον αλληλοσεβασμό και την αλληλοεκτίμηση.
Νους υγιής εν σώματι υγιή…!

Γκάιδας Δημήτρης,
Προπονητής Φυσικής Κατάστασης Γ.Α.Σ. ΙΑΛΥΣΟΣ
Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Αθηνών
Κάτοχος Διπλώματος UEFA A

Προηγούμενο άρθροΜε τρεις απουσίες ο Διαγόρας στο παιχνίδι της Πέμπτης!
Επόμενο άρθροΟ Ιάλυσος θα συμπαρασταθεί στους πληγέντες της φονικής πυρκαγιάς
Δημήτρης Δραγάτης
Στο χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας από πάρα πολύ μικρός και συγκεκριμένα από το 1990, παιδί του σχολείου στη Ρόδο, με τις ζωντανές μεταδόσεις από τα γήπεδα μέσα από τις συχνότητες του Ράδιος Ήχος Μάϊκ. Από εκεί και πέρα ακολούθησαν πολύ σταθμοί και πολλές συνεργασίες: Τηλεόραση: TV7, TV4, ΙΡΙΔΑ TV, COSMOS TV, ΘΑΡΡΙ TV Ραδιόφωνο: Ράδιο Ήχος Μάϊκ, Ράδιο Melody, TOP FM, Cosmos Radio, Sky News Εφημερίδες: ΠΡΟΟΔΟΣ, ΔΡΑΣΙΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, ΡΟΔΙΑΚΗ (τώρα) Ανταποκριτής: Sport Fm, Sentra Fm Συγγραφέας του βιβλίου "Η Μεγάλη Ρόδος" Ιδιοκτήτης του news12.gr από το 2008 Μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) Από τον Μάρτιο του 2020, το πολιτικό ρεπορτάζ και οι εξελίξεις στον πλανήτη μπήκαν στα δημοσιογραφικά ενδιαφέροντα...
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments