«Ανεφάρμοστη η Νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η οποία βασίζεται σε ιδεοληψίες και κατασπατάληση πόρων», λέει η Τοπική Οργάνωση της ΝΔ
Την αντίθεση της στον τρόπο που λειτουργεί η νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, εκφράζει μέσω ανακοίνωση της η Τοπική Οργάνωση Ρόδου της Νέας Δημοκρατίας. Κάνει λόγο για κατασπατάληση πόρων και προχειρότητα. Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο αναφέρει:
«Προς μεγάλη μας έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι το βράδυ της Τετάρτης 15 Μαρτίου στο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία ψηφίστηκε τροπολογία-προσθήκη που προβλέπει τη δημιουργία Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.). Η εν λόγω τροπολογία ψηφίστηκε, χωρίς τον απαιτούμενο σχεδιασμό και χωρίς καμία διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς. Η κυβέρνηση δημιουργεί με πρωτοφανή προχειρότητα μια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη λογική «βρήκα λεφτά στο ΕΣΠΑ και τα τρώω».
Προβλέπεται η πιλοτική λειτουργία 239 Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) με προσωπικό 10 -12 ατόμων έκαστη, το ετήσιο κόστος των οποίων θα ανέλθει στα 12,3 εκατομμύρια (51.540 ευρώ ανά ΤΟΜΥ), τα οποία ισχυρίζονται ότι θα καλυφθούν από κοινοτικούς πόρους, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Εύκολα συμπεραίνουμε ότι το ποσό ανά ΤΟ.Μ.Υ. (~52.000 €), επαρκεί για μισθοδοσία 2 – 3 εργαζομένων ανά έτος.
Το δωρεάν και δημόσιο σύστημα υγείας που ευαγγελίζονται είναι ουσιαστικά πλασματικό, καθ’ ότι δεν δύναται να καλυφθεί αποκλειστικά από Ευρωπαϊκούς πόρους και αναγκαστικά θα εκταμιευθούν χρήματα από τον Εθνικό Προϋπολογισμό αυξάνοντας τη δημόσια δαπάνη, επιβαρύνοντας με επιπλέον φόρους τους πολίτες. Εδώ να θυμίσουμε πως το 70 % της Π.Φ.Υ. στη χώρα μας παρέχεται από ιδιώτες ιατρούς. Οι δε υπάρχουσες δημόσιες δομές υπολειτουργούν και προσφέρουν πρόχειρες υπηρεσίες υγείας και αυτό αποτυπώνεται στην καθημερινότητα των πολιτών. Παράλληλα, να θυμίσουμε πως οι συμβεβλημένοι ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ παραμένουν απλήρωτοι το τελευταίο εξάμηνο και τους οφείλονται επιπλέον ποσά από παρελθόντα έτη.
Εύλογα διερωτόμαστε ότι, αντί να εξορθολογήσουν τη λειτουργία του συστήματος υγείας προωθώντας τρόπους συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου συστήματος υγείας, αυτοί ιδρύουν τις ΤΟ.Μ.Υ. για να ικανοποιήσουν την ιδεοληψία τους με τις γνωστές και δοκιμασμένες για την αντοχή τους στην διατήρηση του πελατειακού κράτους «συμβάσεις ορισμένου χρόνου» αδιαφορώντας για το αποτέλεσμα.
Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι η περιβόητη νομοθεσία στο παράλληλο πρόγραμμα (Φλεβάρης 2016) προέβλεπε τους Διαμεσολαβητές Υγείας και τους συντονιστές υπηρεσιών υγείας, όπου μέχρι και σήμερα δεν πραγματοποιήθηκε τίποτα. Πρώτοι στις εξαγγελίες και ανίκανοι στην υλοποίηση τους. Αναμένουμε από τους κυβερνώντες να μας ανακοινώσουν που θα στεγάζονται οι περιβόητες Τοπικές Μονάδες Υγείας στο νησί της Ρόδου».