Αρχική Επικαιρότητα Διάφορα Πώς o Χριστιανός θα γνωρίσει τον Χριστό μέσα από βιβλία

Πώς o Χριστιανός θα γνωρίσει τον Χριστό μέσα από βιβλία

0

Δεδομένου ότι είμαστε Χριστιανοί, εννοείται ότι θα θέλαμε να γνωρίσουμε τον Χριστό, να Τον «ακούσουμε να μας μιλάει». Αυτό φυσικά μπορεί να γίνει μόνο πνευματικά μέσα από τη προσευχή και την ενάρετη ζωή μας, ωστόσο μπορούμε να καταλάβουμε και να γνωρίσουμε τον Χριστό μέσα από τα λόγια, τα έργα και φυσικά τα θαύματα Του. Είναι γνωστό ότι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός δεν κατέγραψε τη διδασκαλία και τη ζωή Του, αυτό το έργο το ανέλαβαν οι μαθητές του και συγκεκριμένα οι τέσσερις Ευαγγελιστές. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι το πρώτο βήμα για να γνωρίσουμε τον Χριστό είναι η μελέτη των βιβλίων.

Εννοείται ότι όταν χρησιμοποιούμε τον όρο βιβλία δεν εννοούμε αυτά που μπορεί να βρει κανείς σε όλα τα βιβλιοπωλεία και τις βιβλιοθήκες, δηλαδή τα λεγόμενα ευπώλητα. Μιλάμε για τα θρησκευτικά βιβλία, δηλαδή τα βιβλία που έχουν γραφτεί από τους Ευαγγελιστές, του Άγιους της πίστης μας και τους πατέρες της εκκλησίας μας και τα οποία θα βρείτε σε εκκλησίες και εξειδικευμένα βιβλιοπωλεία. Σε αυτή τη κατηγορία θα μπορούσαμε να εντάξουμε υπό όρους και άρθρα ή / και μελέτες από διακεκριμένους και πολύ πιστούς Θεολόγους.

Μελέτη των Ευαγγελίων

Αν θέλουμε να μάθουμε για τη ζωή, τις διδασκαλίες, τα θαύματα και γενικά την εποχή του Ιησού Χριστού, το πρώτο βήμα είναι φυσικά η μελέτη των Ευαγγελίων. Οι τέσσερις Ευαγγελιστές έχουν καταγράψει τα σημαντικότερα στοιχεία των ημερών του Χριστού στη γη όπως τα θυμόντουσαν – δεδομένου ότι είχαν δεχθεί την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η μνήμη τους ήταν άψογη – και όπως τα έζησαν. Με άλλα λόγια, μπορούμε να πούμε ότι τα Ευαγγέλια είναι ό,τι πιο κοντινό έχουμε σε μια αφήγηση «από πρώτο χέρι» της ζωής του Ιησού Χριστού. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η πίστη μας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτά τα τέσσερα βιβλία, οπότε κάθε Χριστιανός οφείλει στον εαυτό του να τα μελετήσει προσεκτικά για να καταλάβει καλύτερα όχι μόνο τον Χριστό αλλά και την Χριστιανική πίστη. Σε αυτή τη μελέτη μπορούν να βοηθήσουν και οι αναλύσεις έγκριτών και Ορθόδοξων Θεολόγων.

Μελέτη των βίων Αγίων

Μπορεί ο Χριστός μετά την σταύρωση και την Ανάσταση του να αναλήφθηκε στους ουρανούς, αλλά στην πραγματικότητα είναι πάντα δίπλα μας και μας βοηθάει στις σκοτεινότερες και πιο δύσκολες στιγμές μας και όταν τον έχουμε ανάγκη. Οι πιο πιστοί κι ενάρετοι άνθρωποι μάλιστα μπορεί να έχουν και πιο «άμεσες» εμπειρίες και να ζήσουν μία πνευματική εμπειρία που να τους φέρει σε «επαφή» με τον Χριστό, να ακούσουν τη φωνή Του δηλαδή ή να δουν τη μορφή Του σε κάποιο όνειρο ή όραμα. Αυτό έχει συμβεί σε πολλούς Αγίους της πίστης μας και οι εμπειρίες τους καταγράφονται στους βίους τους. Μελετώντας την ζωή των Αγίων λοιπόν μπορούμε να καταλάβουμε σε ποιους επιλέγει να «εμφανιστεί» ο Χριστός κι έτσι να συλλέξουμε κι εμείς στοιχεία σχετικά με το πώς πρέπει να διάγουμε τον Χριστιανικό και καθημερινό μας βίο. Με άλλα λόγια, μελετώντας σε ποιους και πως επιλέγει να εμφανιστεί ο Χριστός, μπορούμε να καταλάβουμε πως οφείλουμε να ζούμε, πως δηλαδή θα ήθελε να ζει και ποιες αξίες θα πρέπει να έχει ο κάθε πιστός Του.

Έργα των πατέρων της πίστης μας

Πέρα από τους Αγίους, για τον Χριστό και τις πνευματικές τους εμπειρίες έχουν γράψει και διάφοροι πατέρες της πίστης μας καθώς και ιεράρχες και μοναχοί. Τα έργα αυτά μπορεί να μην περιγράφουν προσωπικές εμπειρίες, αλλά είναι αναλύσεις των λόγων και των έργων του Χριστού οι οποίες όμως γίνονται από ανθρώπους της πίστης, από ανθρώπους δηλαδή που αντιμετωπίζουν αυτά τα θέματα με την καρδιά και την πίστη τους και όχι με την ψυχρότητα που μπορεί να τα αντιμετωπίσει ένας θεολόγος, ακόμη καιαν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος. Τα βιβλία αυτά είναι πολύ πολύτιμα και πολύ χρήσιμα αφού μας δίνουν μία πιο «αγνή» οπτική στον Χριστό μας.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments