Στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής σημασίας Ημερίδας που διοργανώθηκε από το Δήμο Ρόδου, το Υπουργείο Πολιτισμού- Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, για τη συμπλήρωση των τριάντα χρόνων από την ένταξή της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών του Οργανισμού, Δημάρχων Πόλεων Μνημείων, και μελών της Κυβέρνησης, υπογράφηκε Σύμφωνο Συνεργασίας «Για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης για την προστασία, ανάδειξη, διαχείριση, και βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου».
Συμβαλλόμενοι στο εν λόγω Σύμφωνο ήταν ο Δήμος Ρόδου, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από το Δήμαρχο Φώτη Χατζηδιάκο, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκπροσωπούμενο από τον Υφυπουργό Πολιτισμού Κωνσταντίνο Στρατή, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εκπροσωπούμενο από το Δωδεκανήσιο Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, εκπροσωπούμενη από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο.
Στο πλαίσιο της Συμφωνίας συμφωνήθηκε να υπάρξει συντονισμός ενεργειών από το Δήμο Ρόδου και τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού για τη σύνταξη σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης η οποία θα πρέπει να έχει υπογραφεί εντός τεσσάρων μηνών.
Βασικοί στόχοι της Προγραμματικής Σύμβασης θα είναι :
– Η συντήρηση κι ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης
– Η αειφόρος ανάπτυξη του ενεργού αστικού ιστού της Πόλης
– Η ανάδειξη του Μνημείου σε πολιτιστικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας.
Οι στόχοι της Προγραμματικής συμβαδίζουν με τους στόχους της UNESCO: την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας, και τη διασφάλιση ότι αυτή θα κληροδοτηθεί στις γενιές του μέλλοντος.
Ένας από τους στρατηγικούς στόχους της παρούσας Δημοτικής Αρχής δρομολογείται έπειτα από επίμονες προσπάθειες τεσσάρων ετών. Η προσήλωση, οι συστηματικές κινήσεις και πρωτοβουλίες, η μεθοδικότητα έφεραν αυτό το σημαντικό αποτέλεσμα. Είναι φανερό, ότι η υλοποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης θα αναβαθμίσει όχι μόνο τη Μεσαιωνική Πόλη, αλλά συνολικά το νησί αφού θα συνοδευτεί από έργα και πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στην προβολή της Ρόδου ως Πόλης – Μνημείου της Ιστορίας του Πολιτισμού, ως Πόλης με ξεχωριστό παρελθόν, αλλά και μέλλον.
Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος: «Με τη δρομολόγηση της νέας Προγραμματικής Σύμβασης, η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, το στολίδι του νησιού, μια πόλη-μνημείο της Ιστορίας των Πολιτισμών, που φέρει τη σύντηξη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, του βυζαντινού, του μεσαιωνικού, και του αναγεννησιακού πολιτισμού, θα αποτελέσει το επίκεντρο των προσπαθειών για την ανάδειξη ολόκληρου του νησιού της Ρόδου ως διεθνές κέντρο πολιτισμού. Ως Δημοτική Αρχή θέσαμε εξαρχής ως Στρατηγικό Στόχο την υπογραφή νέας Προγραμματικής Σύβασης, η οποία θα αποτελεί για δεκαετίες άρμα βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης της Ρόδου. Ο στόχος και το όραμα γίνεται πραγματικότητα. Η πρόκληση είναι πια μπροστά σ΄όλους. Η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να εργάζεται συστηματικά σε όλα επίπεδα για να ανεβάζει τη Ρόδο, να την καθιστά πόλο ανάπτυξης, πολιτισμού, τουριστικής και εμπορικής ανόδου, βελτίωσης των υποδομών και της ζωής των δημοτών. Αποδεικνύει ότι δεν της ταιριάζουν τα λόγια, αλλά τα έργα».
«Με την υπογραφή της νέας Προγραμματικής Σύβασης και με τους στόχους που έχουν καθοριστεί, η δημοτική αρχή εκπροσωπώντας τη βούληση της ροδιακής κοινωνίας θα δώσει απάντηση σε τρεις βασικές παραμέτρους: Την προστασία του κοινωνικού ιστού, τον έλεγχο του υπερτουρισμού στο μνημείο και τη διαφύλαξη του ιστορικού χώρου και της πολιτιστικής παράδοσης της Μεσαιωνικής Πόλης» τόνισε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Μεσαιωνικής Πόλης κ. Τέρης Χατζηϊωάννου.
Σημειώνεται ότι κατά την απογευματινή συνεδρία παρουσία των υπουργών κ.κ. Στρατή και Σαντορινιού και των εκπροσώπων των διεθνών οργανισμών και αυτοδιοικητικών της Μεσογείου, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το μαζικό τουρισμό και τον τουρισμό κρουαζιέρας σε μια προσπάθεια οι πόλεις-λιμάνια (Πόλεις Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς) να ελέγξουν το πρόγραμμα των προσεγγίσεων και τις συνέπειες που προκαλούνται στο περιβάλλον, αλλά και στα μνημεία λόγω της μαζικής προσέλευσης χιλιάδων επισκεπτών σε σύντομο χρόνο.
Ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος ανέφερε ότι η κρουαζιέρα ως μία μορφή εναλλακτικού τουρισμού επηρεάζεται από τις οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις που συμβαίνουν στην περιοχή της Ν.Α Μεσογείου και αυτό έχει επηρεάσει αρνητικά την προσέγγιση του τουρισμού – κρουαζιέρας στα νησιά μας. Ωστόσο πρότεινε τη δημιουργία ενός πλαισίου, με προοπτική τη λειτουργική δικτύωση με τις θαλάσσιες διαδρομές κρουαζιερόπλοιων στις πόλεις –λιμάνια σε σχέση με την κλιματική αλλαγή (διάβρωση ακτών –λιμανιών), με τον πολιτισμό και εν γένει την αειφόρο ανάπτυξη.
Αποφασίσθηκε να υιοθετηθούν πολιτικές που θα παρουσιασθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (OWHC) από τον Γραμματέα κ. D. Ricard και την αναπληρώτρια Γ.Γ. κα Λη Μηναίδη, η οποία είχε το γενικό συντονισμό των επετειακών εκδηλώσεων. Ο Δήμαρχος Ρόδου προσεκλήθη από τον κ Ricard να παραστεί στην επόμενη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Πόλεων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που θα γίνει στην Κρακοβία τον Ιούνιο του 2019.
Σε συνέχεια του προγράμματος, την Κυριακή οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι του Δήμου Ρόδου, ακολούθησαν ένα πρόγραμμα ξενάγησης στα Μνημεία της Μεσαιωνικός Πόλης και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης της Ρόδου και εντυπωσιάστηκαν από την υλική και άυλη Πολιτιστικής Κληρονομιάς του νησιού μας.
Παρόντες στην ημερίδα ήταν και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής –καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός, οι βουλευτές Κώστας Σκανδαλίδης, Δημήτρης Γάκης και Μάνος Κόνσολας, ο πρώην Δήμαρχος Σάββας Καραγιάννης και ο πρώην Περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης επί των ημερών των οποίων υπογράφηκε η πρώτη Προγραμματική Σύμβαση, καθώς και οι πρώην Δήμαρχοι Μάνος Κόκκινος, Γιώργος Γιαννόπουλος και Στάθης Κουσουρνάς, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Νίκος Θεοδωρίδης, o Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Ευαγγ. Μανδρακός, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Μαρίζα Χατζηλαζάρου, ο Γ.Γ. του Δ.Σ. Αντώνης Γιαννικουρής, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Στράτος Καρίκης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μίλτος Παγκάς και μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, ο διοικητής της 95 ΑΔΤΕ Υποστράτηγος Γρηγόριος Ρουμάνης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου Μιχάλης Καληωράκης, η Αντιπρύτανης του ΕΜΠ Τόνια Μοροπούλου, ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου Νίκος Ζωίδης, οι πρόξενοι Γαλλίας Αλ. Μοσχή, Ιταλίας Ν. Φαρμακίδης και Πολωνίας Κατερίνα Ασπράκη οι εκπρόσωποι του ιδρύματος Μοπμπελαντέρ και πλήθος εκλεκτών προσκεκλημένων.
Subscribe
Login
0 Comments
Oldest