“Πιθανή η επέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Νίγηρα!”

0
Dodekanisos

Π ιθανή θεωρεί την αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στο Νίγηρα ο επικεφαλής αναλυτής του Ινστιτούτου Αμερικανικών και Καναδικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Βλαντιμίρ Βασίλιεφ.

Ο πρόεδρος του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπαζούμ, ο οποίος ανατράπηκε από τους αντάρτες, ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στη χώρα σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.

«Οι Αμερικανοί μπορούν να στείλουν ένα περιορισμένο σώμα στον Νίγηρα, όπως κάποτε έστειλαν ένα περιορισμένο σώμα στη Σομαλία. Θα μπορούσε να είναι μερικές χιλιάδες άνθρωποι, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρόβα για την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων και στην Ουκρανία», είπε ο Βασίλιεφ και πρόσθεσε ότι «η πρακτική τέτοιων αποβιβάσεων στις ΗΠΑ είναι από καιρό γνωστή και επεξεργασμένη. Υπάρχουν όμως και άλλες δυνατότητες».

«Ίσως εμπλακούν και στρατεύματα του ΝΑΤΟ, με βάση τα διεθνή σύμφωνα της Λιβύης. Εκείνη την εποχή, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο κύριος οργανωτής της ανατροπής του Μουαμάρ Καντάφι. Τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να εμπλακούν, μετά θα εισαγάγουν τους λεγόμενους κυανόκρανους. Αλλά αυτή η διαδικασία μπορεί να συναντήσει αντίσταση από τις χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής», πρόσθεσε ο Βασίλιεφ.

Νωρίτερα, ο στρατός του Νίγηρα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην εθνική τηλεόραση, ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μπαζούμ αντικαταστάθηκε, τα σύνορα έκλεισαν και είχε ανακοινωθεί απαγόρευση κυκλοφορίας. Πριν από αυτό, ο στρατός της προεδρικής φρουράς απέκλεισε το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Νιαμέι.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments