«Παράνομη η παράδοση αεροσκαφών MIG-29 στην Ουκρανία»

0
Dodekanisos

Παράνομη χαρακτήρισε την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης της Σλοβακίας να δωρίσει στην Ουκρανία τα πολεμική αεροσκάφη MiG-29 της Σοβιετικής περιόδου στο Κίεβο, ο τωρινός υφυπουργός του υπουργείου Άμυνας της χώρας, Ιγκόρ Μελίχερ. Η σχετική απόφαση είχε παρθεί τον Μάρτιο του 2023. Η νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Φίτσο ζήτησε έκτοτε νομική αναθεώρηση της αποστολής.

«Τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 παραδόθηκαν στην Ουκρανία παράνομα», έγραψε ο Melicher στο Facebook την Τρίτη. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Άμυνας προετοιμάζει νομική ενέργεια. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Χέγκερ δεν είχε το δικαίωμα να λάβει τελικές αποφάσεις για την παράδοση των αεροπλάνων στο εξωτερικό».

«Το Σύνταγμα απαγορεύει σε μια προσωρινή κυβέρνηση να κάνει σημαντικά βήματα στην εξωτερική πολιτική και η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών αξίας άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ είναι σίγουρα ένα τέτοιο βήμα», έγραψε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Κάλινακ επέκρινε επίσης τον προκάτοχό του, λέγοντας τον Μάιο ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ενεργήσει «με τον πιο ανεύθυνο τρόπο όταν παρέδωσε [τα όπλα] που χρειαζόμασταν για τη δική μας ασφάλεια». Το Κίεβο πιέζει τους δυτικούς υποστηρικτές του να επισπεύσουν την προγραμματισμένη παράδοση μαχητικών F-16 αμερικανικής κατασκευής. Το Politico ανέφερε αυτόν τον μήνα ότι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ήταν «απογοητευμένοι» με το πώς τα υπάρχοντα εκπαιδευτικά προγράμματα στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες δεν παρήγαγαν αρκετούς πιλότους για τα F-16.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments