Γράφει ο Δημήτρης Δραγάτης
Τρεις είναι μέχρι στιγμής οι ομάδες της Ρόδου που έχουν καταφέρει να πετύχουν τις μεγαλύτερες επιτυχίες στο κύπελλο Ελλάδας. Δυο φορές η Ρόδος που έφθασε ως τα ημιτελικά, δυο ο Διαγόρας που πέτυχε το ίδιο και μια ο Ιάλυσος πιο πρόσφατα που μπήκε στην 8άδα, συνθέτουν ότι καλύτερο έχουμε να επιδείξουμε σε δωδεκανησιακό επίπεδο στον θεσμό που πάντοτε είχε το δικό του χρώμα.
Οι επιτυχίες της Ρόδου
Την αρχή στις μεγάλες επιτυχίες των ομάδων μας στον θεσμό του κυπέλλου Ελλάδας την έκανε η Ρόδος η οποία την σαιζόν 1974 – 75 έφθασε ως τα προημιτελικά. Για να τα κατάφερνε όμως να περάσει στον ημιτελικό, θα έπρεπε να περάσει το μεγάλο εμπόδιο του Παναθηναϊκού και αυτό όπως και να το κάνουμε σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν εύκολο. Τουλάχιστον, το πολύ σημαντικό για τους «πράσινους» του νησιού μας θα ήταν να ζούσαν την μεγάλη εμπειρία που θα μπορούσαν να τους προσφέρουν τα δυο αυτά παιχνίδια όμως ούτε και αυτό κατέστη δυνατό.
Ο πρώτος αγώνας (25 Απριλίου) είχε κληρωθεί να γίνει στο Δημοτικό Στάδιο της Ρόδου αλλά πέρασε στην ιστορία σαν έναν από αυτούς που ξεκίνησαν κανονικά αλλά δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Το παιχνίδι εκείνο «σημαδεύτηκε» από έκτροπα κυρίως εις βάρος του Θεσσαλού διαιτητή κ . Μαρτίνη που όπως έδειχναν τα πράγματα έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για «καθαρίσει» την πρόκριση η Αθηναϊκή ομάδα . Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι παίκτες της Ρόδου ανακόπτονταν με ανύπαρκτα οφ σαίντ ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο τύπος της εποχής εκείνης έκανε χαρακτηριστικά λόγο για «σφαγιασμό» της Ρόδου και μάλιστα εν ψυχρώ.
Στο 32’ μάλιστα ακυρώθηκε και γκολ του Παπαοικονόμου. Τα θλιβερά έκτροπα σημειώθηκαν στο 72’ και ενώ το σκορ ήταν 1 – 1. Στο λεπτό εκείνο, ο Γραμμός των φιλοξενουμένων συνελήφθη σε θέση οφ σαιντ από τον αρμόδιο επόπτη ο οποίος σήκωσε το σημαιάκι. Ο Γραμμός όμως χωρίς να σταματήσει σέντραρε και ο επερχόμενος Ελευθεράκης πέτυχε γκολ. Αμέσως ο επόπτης κατέβασε (!) το σημαιάκι του και έφυγε στην σέντρα.και έτσι το σκορ έγινε 1 – 2. Αυτό ήταν. Εξαγριωμένοι φίλοι της Ρόδου πήδησαν τα κάγκελα και εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο μετατρέποντας τον σε πεδίο μάχης. Στόχος ήταν ο διαιτητής και ο επόπτης οι οποίοι έτρεχαν να σωθούν αλλά δεν κατόρθωσαν να αποφύγουν μπουνιές και κλωτσιές.
Φυσικά δεν έλειψαν και οι συλλήψεις θεατών μεταξύ των οποίων και επιφανών παραγόντων αλλά και στελεχών της κοινωνίας της πόλης μας. Μετά από όλα αυτά ο αγώνας και παράλληλα και η πρόκριση κρίθηκαν στα χαρτιά υπέρ του Παναθηναϊκού. Απλά και μόνο να αναφέρουμε για την ιστορία ότι στα 72 λεπτά που παίχθηκε μπάλα, ο Παπαοικονόμου στο 25’ είχε κάνει το 1 – 0 αλλά στο 43’ ο Παπαδημητρίου ισοφάρισε σε 1 – 1. Για το τι έγινε μετά τα γράψαμε.
Οι συνθέσεις:
ΡΟΔΟΣ: Δοξάκης, Κώτης, Αχιολάς, Ελευθερίου, Δράκος, Δημητράς, Σταυρής, Καραντάνης, Διακονικολάου, Παπαοικονόμου, Ξύπας (68’ Παναγιώτου)
ΠΑΟ: Οικονομόπουλος, Δημητρίου, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καψής (12’ Καμπάς), Γονιός. Γραμμός, Φυλακούρης, Αντωνιάδης, Δομάζος, Παπαδημητρίου
Στα ημιτελικά το 1983
Την αγωνιστική περίοδο 1982 – 83 η Ρόδος έκανε και πάλι την υπέρβαση φθάνοντας για δεύτερη φορά στην ιστορία της στον ημιτελικό της διοργάνωσης. Έπεσε όμως πάνω στον ΠΑΟΚ με αποτέλεσμα και πάλι να μην τα καταφέρει. Αυτή την φορά τουλάχιστον και τα δυο παιχνίδια έγιναν κανονικά. Πρώτα στην Τούμπα στις 15 Ιουνίου 1983. Η Ρόδος δεν ήταν κακή, ωστόσο έφυγε ηττημένη από το γήπεδο με 2 – 0. Στο 34’ ο Κωστίκος είχε κάνει το 1 – 0 και στο 48’ ο ίδιος παίκτης με κεφαλιά το 2 – 0. Η Ρόδος έχασε πολύ μεγάλη ευκαιρία με τον Παπαοικονόμου στο 75’ όταν αστόχησε σε χτύπημα πέναλτι.
Καλή ήταν η διαιτησία του κ. Ματσούκα (Τοκπασίδης, Μπαμπανιώτης)
ΠΑΟΚ: Φορτούλα, Σκαρτάδος (54’ Αποστόλου), Ψαράς, Σίγγας, Αλαβάντας, Δαμανάκης (59’ Γεωργόπουλος), Γκουερίνο, Τριμχολτ, Βασιλάκος, Τριανταφυλλίδης, Κωστίκος
ΡΟΔΟΣ: Συρίγος, Παπαιωάννου, Εγγλέζος (53’ Καλτσάς), Αργυρόπουλος (51’ Χριστοφορίδης), Παπαοικονόμου, Πανουργιάς, Λαμπρινός, Δράκος, Πιάς, Σκρέλι, Γεωργαλής
Η ρεβάνς
Έγινε στις 22 Ιουνίου αλλά ήταν δυσάρεστη για τους ροδίτες. Με ένα …αυτογκόλ του Παπαοικονόμου στο 66’ ο ΠΑΟΚ πήρε τη νίκη και παράλληλα την πρόκριση για τον τελικό. Σύμφωνα με τα όσα έγραψε εφημερίδα της εποχής, ο παίκτης της Ρόδου πήγε να γυρίσει την μπάλα στον Συρίγο αλλά αυτή πήρε ύψος και τον «κρέμασε». Ήταν μια πολύ άτυχη στιγμή.
Καλή ήταν η διαιτησία του κ. Κοντογιαννίδη (Σβιτρίδης, Φιλόγλου)
ΡΟΔΟΣ: Συρίγος, Παπαιωάννου, Εγγλέζος, Αργυρόπουλος (58’ Καλτσάς), Παπαοικονόμου, Πανουργιάς, Γεωργαλής, Πιάς (63’ Μαυρουδής), Λαμπρινός, Δράκος, Σκρέλι
ΠΑΟΚ: Φορτούλα, Αλαβάντας, Δαμανάκης (49’ Αποστόλου), Ψαράς, Αποστολίδης, Γκουερίνο, Τριμχολτ, Γεωργόπουλος, Δημόπουλος, Σίγγας, Κωστίκος (53’ Τριανταφυλλίδης)
Η σειρά του Διαγόρα
Μετά την Ρόδο η άλλη ομάδα του νησιού μας που μπόρεσε να κάνει μια σημαντική πορεία στο κύπελλο ήταν ο Διαγόρας. Οι καλύτερες στιγμές ήταν όταν έφθασε ως τα ημιτελικά την σαιζόν 1981 – 82 και 1986 – 87. Στην πρώτη αντιμετώπισε τη Λάρισα από την οποία έχασε με 1 – 0 (το άλλο παιχνίδι τελείωσε 0 – 0) και παρά την μεγάλη προσπάθεια δεν μπόρεσε να πάρει το εισιτήριο της πρόκρισης για τον τελικό. Αγωνίστηκε και κόντρα στον ΟΦΗ από τον οποίο όμως αποκλείστηκε ουσιαστικά από το πρώτο κιόλας παιχνίδι το οποίο είχε γίνει στο Εθνικό Στάδιο της Ρόδου στις 6 Μαΐου του 1987. Οι Κρητικοί νίκησαν με 2 – 0 καθώς ο Διαγόρας είχε κάνει ένα από τα χειρότερα του παιχνίδια. Το σκορ είχε ανοίξει στο 37’ ο Περσίας με κεφαλιά και το «έκλεισε» στο 83’ ο Σαμαράς με ωραίο πλασέ.
Το παιχνίδι είχε διαιτητεύσει ο Βασίλης Νικάκης και τα είχε πάει καλά.
ΔΙΑΓΟΡΑΣ: Τσακμακίδης, Μπακαρής, Δημήτρης Αθανασίου, Καστανός (32’ Παπαδιός), Καλιτζάκης, Ψεύτης, Σωτηρόπουλος, Νικολούδης (63’ Πατσάης), Βέλλιος, Λούκατς, Χριστοφής
ΟΦΗ: Μητσέας, Γκουλής, Τσίμπος, Παπαβασιλείου, Μιχαλίτσιος, Τσινός, Περσίας, Ίσης (85’ Ανδριανίδης), Σαμαράς, Νιόμπλιας, Βλαστός (74’ Αθανασιάδης)
Η ρεβάνς
Η ρεβάνς έγινε στις 27 Μαίου 1987 στο Ηράκλειο. Ο Διαγόρας «κατέβηκε» με πάρα πολλά αγωνιστικά προβλήματα εξαιτίας τιμωριών και τραυματισμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αποστολή του υπήρχαν μόνο δεκαπέντε ποδοσφαιριστές. Ο ΟΦΗ επικράτησε με 3 – 1 και πήρε την πρόκριση για τον τελικό. Στο 17’ ο Νιόμπλιας είχε κάνει το 1 – 0 και στο 36’ ο Ανδρεανίδης το 2 – 0. Στο 58’ ο Νικολούδης με σουτ από 40 περίπου μέτρα μείωσε σε 2 – 1 αλλά στο 71’ ο Μαρινάκης διαμόρφωσε το τελικό 3 – 1.
Μέτρια ήταν η διαιτησία του Αθηναίου κ. Κολοκυθά.
ΟΦΗ: Χοσάδας, Γκουλής, Βασιλείου, Παπαβασιλείου, Μιχαλίτσιος, Ανδρεανίδης, Περσίας, Ίσης (65’ Βάβουλας), Χαραλαμπίδης, Νιόμπλιας (52’ Μαρινάκης), Αθανασιάδης
ΔΙΑΓΟΡΑΣ: Τσακμακίδης (46’ Καραγιάννης), Ζούνης, Βασίλης Αθανασίου, Δουρδουνάς, Ψεύτης, Δημήτρης Αθανασίου, Παπαδιός (60’ Σωτηρόπουλος), Πατσάης, Βέλλιος, Νικολούδης, Πεταυράκης
Ιάλυσος ο …τρομερός
Βγαλμένη από τα παραμύθια ήταν η επόμενη μεγάλη πορεία που μας έρχεται από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και την έκανε ο Ιάλυσος που έπαιζε στην Β’ Εθνική Κατηγορία. Οι «ερυθροκίτρινοι» έφθασαν ως τα προημιτελικά αλλά ατύχησαν γιατί βρήκαν στον δρόμο τους τον Παναθηναικό ο οποίος και τελικά προκρίθηκε. Το πρώτο παιχνίδι έγινε στο ΟΑΚΑ στις 8Ιανουαρίου 1996 όπου ο Ιάλυσος έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του. Παρά το 2 – 0 υπέρ των «πρασίνων», οι παίκτες του Γιάννη Γκαιτατζή δημιούργησαν κλασικές ευκαιρίες και άξιζαν τουλάχιστον ένα γκολ που ίσως και να τους έδινε δικαίωμα στο όνειρο.
Στο 30’ ο Αλεξούδης με σουτ είχε κάνει το 1 – 0 και ο Βαζέχα στο 56’ διαμόρφωσε το τελικό 2 – 0.
Πολύ καλή ήταν η διαιτησία του κ. Παπαδάκου (Δανούδης, Κιόντης)
ΠΑΟ: Νικοπολίδης, Γ.Σ Γεωργιάδης, Ουζουνίδης, Γ.Χ Γεωργιάδης, Αλεξόπουλος (60’ Μάρκος), Κολιτσιδάκης, Κόλα, Μπασινάς, Νασιόπουλος (41’ Βαζέχα), Αλεξούδης, Νικολαίδης (46’ Αποστολάκης)
ΙΑΛΥΣΟΣ: Αλεξανδρίδης, Βαγγέλης Ράιος, Πολιάς, Κακλαμάνος, Πάττας, Κακλαμάνος, Πάττας, Καλλιμάνης, Καλημέρης (75’ Παπαδόπουλος), Κυπριώτης, Κορμαρής, Ταχίρι (75’ Ζίου), Τρούλλης (75’ Ράπο)
Η ρεβάνς
Έγινε στις 29 Ιανουαρίου 1997 στο «Οικονομίδειο» και έληξε ισόπαλη με σκορ 1 – 1. Ο Παναθηναικός προκρίθηκε στα ημιτελικά αλλά χωρίς καμία δόση υπερβολής ο Ιάλυσος ήταν συνολικά η ομάδα που και από τα δυο παιχνίδια έκλεψε τις εντυπώσεις.
Οι «ερυθροκίτρινοι» κόντραραν στα ίσα την ομάδα του Βέλιμιρ Ζάετς ικανοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τον κόσμο που πήγε στο γήπεδο. Στο δεύτερο ημίχρονο η εικόνα του αγώνα άλλαξε. Ο έμπειρος Παναθηναικός δεν άργησε να επιβάλλει τον ρυθμό του και με ένα έξοχο γκολ του Βαζέχα «σφράγισε» το εισιτήριο της πρόκρισης.
Στο 17’ ο Πολιάς έκανε το 1 – 0 και στο 67’ μετά από σέντρα του Λαγωνικάκη ο Βαζέχα πέτυχε το 1 – 1
Ο Βολιώτης διαιτητής κ. Αμπελάκιας δεν έκανε το μεγάλο λάθος
ΙΑΛΥΣΟΣ: Αλεξανδρίδης, Βαγγέλης Ράιος, Πολιάς, Οικονόμου, Πάττας, Καλλιμάνης, Καλημέρης (72’ Τρούλλης), Κυπριώτης (75’ Παργιανάς), Κορμαρής, Ταχίρι, Ζίου (60’ Παπαδόπουλος)
ΠΑΟ: Νικοπολίδης, Αποστολάκης, Ουζουνίδης, Κολιτσιδάκης, Αλεξόπουλος, Μάρκος (75’ Γκούμας), Κόλα, Μπασινάς (46’ Γ.Σ Γεωργιάδης), Νασιόπουλος (55’ Βαζέχα), Λυμπερόπουλος, Λαγωνικάκης
Δημήτρης Δραγάτης
kai o diagoras exei paei alles 3 fores sta proimitelika,alla den tha katsoume na asxolithoume oti egrapses egrapses kai o kosmos diavase…….