Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι δύο εντελώς διαφορετικές χώρες. Ωστόσο, υπάρχει κάτι κοινό που τις «ενώνει». Συγκεκριμένα αρκετοί Ιταλικοί σύλλογοι έχουν συνδέσει τις «ρίζες» τους με την Αρχαία Ελλάδα. Τρανά παραδείγματα Ιταλικοί σύλλογοι όπως η Αταλάντα, η Λάτσιο, η Νάπολι, η Βερόνα και η Κροτόνε.
ΑΤΑΛΑΝΤΑ
Αρχικά η Αταλάντα από το Μπέργκαμο ιδρύθηκε το 1907 από Ελβετούς φοιτητές. Το όνομα της ομάδας προήλθε από την Αταλάντη, πρόσωπο της Ελληνικής μυθολογίας. Η Αταλάντη ήταν δρομέας και δεν επιθυμούσε να παντρευτεί. Ωστόσο έθεσε έναν όρο. Θα παντρευόταν εκείνον που θα κατόρθωνε να την κερδίσει στο τρέξιμο. Όποιος έχανε, τον σκότωνε. Ο Ιππομένης με την βοήθεια της Θεάς Αφροδίτης κατάφερε να την κερδίσει και κατά συνέπεια να τον παντρευτεί.
ΕΛΛΑΣ ΒΕΡΟΝΑ
Η Ελλάς Βερόνα ιδρύθηκε το 1903 από φοιτητές. Ονομάστηκε «Ελλάς» δηλαδή Ελλάδα έπειτα από υπόδειξη του καθηγητή τους, που λάτρευε την Ελλάδα.
ΛΑΤΣΙΟ
Η Λάτσιο ιδρύθηκε ως σωματείο στίβου στις 9 Ιανουαρίου 1900 από τον υπαξιωματικό του Ιταλικού στρατού Λουίτζι Μπιτζαρέλι. Με έντονες τις αναμνήσεις από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (1896), ο Μπιτζαρέλι και οι συνεργάτες του επέλεξαν ως χρώματα του νέου συλλόγου το γαλάζιο και το λευκό για να τιμήσουν την Ελλάδα, που αναβίωσε τους Αγώνες.
ΝΑΠΟΛΙ
Η Νάπολι ιδρύθηκε το 1926 στην ομώνυμη πόλη της Ιταλίας. Ένα από τα προσωνύμια του συλλόγου είναι «Παρτενοπέι». Η ονομασία προήλθε από την «Σειρήνα» Παρθενόπη. Σύμφωνα με την μυθολογία η Παρθενόπη επιχείρησε να «μαγεύσει» τον Οδυσσέα με το τραγούδι της. Όμως ο «πολυμήχανος» Οδυσσέας έβαλε τους άνδρες του να τον δέσουν στο πλοίο, ώστε να ακούσει το τραγούδι της Σειρήνας και να αντισταθεί. Η Παρθενόπη μην μπορώντας να ζήσει με την απόρριψη της αγάπης της, αυτοκτόνησε πνίγοντας τον εαυτό της. Το σώμα της ξεβράστηκε στις ακτές της Νάπολης. Μάλιστα οι Ναπολιτάνοι δεν θεωρούν τους εαυτούς τους Ιταλούς, αλλά «Παρθενοπαίους».
ΚΡΟΤΟΝΕ
Τέλος η Κροτόνε ιδρύθηκε το 1910 στην Καλαβρία. To προσωνύμιο των φιλάθλων της Κροτόνε είναι οι «Πυθαγόρειοι». Σύμφωνα με την wikipedia, η πόλη της αποτελεί μία από τις πρώτες Ελληνικές αποικίες, που σήμερα είναι γνωστή ως σύγχρονη Ιταλία. Ο σύλλογος είναι περήφανος για την Ελληνική καταγωγή του. Μάλιστα αρκετά συχνά στις εξέδρες απεικονίζονται πανό με Ελληνικά στοιχεία όπως στρατιώτες της Σπάρτης. Οι φίλαθλοί της υπερηφανεύονται ως «La Capitale Della Magna Grecia» (πρωτεύουσα της Μεγάλης Ελλάδας.)