«Όχι» της Ουγγαρίας στην υποψηφιότητα Rutte για το ΝΑΤΟ

0
Dodekanisos

Η Ουγγαρία δεν υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε για Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου Πέτερ Σζιγιάρτο. Δεδομένης της ιστορίας των απειλών κατά της Ουγγαρίας, δεν υπάρχει μεγάλη έκπληξη από τους αναλυτές σχετικά με τη στάση της Ουγγαρίας. Σχολιάζοντας την πιθανή εκλογή του Rutte ως νέου επικεφαλής του ΝΑΤΟ, ο Szijjártó είπε ότι η κυβέρνηση σίγουρα δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει την εκλογή κάποιου που «ήθελε να γονατίσει την Ουγγαρία στο παρελθόν».

«Θα ήταν πολύ περίεργο αν η ουγγρική κυβέρνηση υποστήριζε την υποψηφιότητα ενός τέτοιου ατόμου», είπε. Η δεύτερη θητεία του τρέχοντος αρχηγού του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ —που παρατάθηκε δύο φορές κατά ένα χρόνο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία— θα λήξει τον Οκτώβριο και τα περισσότερα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θέλουν να έχουν ένα νέο πρόσωπο στη θέση πριν από τις εκλογές της ΕΕ. Για να εκλεγεί, ένας υποψήφιος χρειάζεται την ψήφο όλων των κρατών μελών.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel έγραψε σε ένα πρόσφατο άρθρο γνώμης ότι «ο Ρούτε έχει ισχυρούς αντιπάλους, ειδικά στο ανατολικό τμήμα του εδάφους του ΝΑΤΟ, πάνω απ’ όλα τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο αρθρογράφος του Spiegel Marlus Becker έγραψε ότι η στρατιωτική συμμαχία απειλείται από μια άσχημη διαμάχη για τον επόμενο γενικό γραμματέα. Την περασμένη εβδομάδα, τα τέσσερα μεγάλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ υποστήριξαν τον Ρούτε σε μια συντονισμένη δράση. Σύμφωνα με αρκετούς διπλωμάτες, ο Ρούτε έχει την υποστήριξη περίπου των δύο τρίτων των 31 μελών του ΝΑΤΟ, αλλά τα ανατολικά μέλη αντιστέκονται, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments