Ο Ζελένσκυ “τελειώνει” τους δεσμούς με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία

0
Dodekanisos

Ο Volodymyr Zelenskyy δεσμεύτηκε το Σάββατο να «ενισχύει την ουκρανική πνευματική μας ανεξαρτησία», υποδηλώνοντας ότι η ηγεσία της χώρας κινείται προς την ουσιαστική απαγόρευση του κλάδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας που έχει δεσμούς με τη Μόσχα. Η πλειοψηφία των Ουκρανών είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, αλλά η πίστη χωρίζεται σε έναν κλάδο με παραδοσιακούς δεσμούς με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και μια ανεξάρτητη εκκλησία, που αναγνωρίζεται από την παγκόσμια ορθόδοξη ιεραρχία από το 2019.

Η ιδιότητα μέλους της ανεξάρτητης εκκλησίας που είναι πιστή στο πατριαρχείο του Κιέβου έχει διογκωθεί από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Όμως η μειονοτική εκκλησία που συνδέεται με τη Μόσχα διατηρεί επιρροή και οι Ουκρανοί ηγέτες την κατηγορούν ότι υποστήριξε την εισβολή και προσπαθεί να δηλητηριάσει την κοινή γνώμη.

«Μόλις πραγματοποίησα μια συνάντηση σχετικά με μια απόφαση που θα ενισχύσει την πνευματική μας ανεξαρτησία της Ουκρανίας», είπε ο Ζελένσκι σε ομιλία μέσω βίντεο.
«Πρέπει να στερήσουμε από τη Μόσχα τις τελευταίες ευκαιρίες να περιορίσουμε την ελευθερία των Ουκρανών. Και οι αποφάσεις για αυτό πρέπει να είναι 100% αποτελεσματικές. Θα το διασφαλίσουμε».

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments