Με πρόσφατη δήλωση του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς, επικαλούμενος ζητήματα ασφάλειας για τη Ρωσία. Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Πούτιν τόνισε την ανάγκη για μια στρατηγική που να ανταποκρίνεται, ενδεχομένως να περιλαμβάνει την παραγωγή και την ανάπτυξη παρόμοιων πυραύλων από τη Ρωσία.
«Σήμερα είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ όχι μόνο κατασκευάζουν αυτά τα πυραυλικά συστήματα, αλλά τα έχουν μεταφέρει και στην Ευρώπη για ασκήσεις, στη Δανία, και πρόσφατα ανακοίνωσαν την παρουσία τους στις Φιλιππίνες. Το αν απέσυραν αυτούς τους πυραύλους από εκεί είναι άγνωστο», είπε ο Πούτιν.
«Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτό και να πάρουμε αποφάσεις για το τι πρέπει να κάνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση προχωρώντας», πρόσθεσε. «Φαίνεται ότι πρέπει να αρχίσουμε να παράγουμε αυτά τα συστήματα κρούσης και στη συνέχεια, με βάση την εξελισσόμενη κατάσταση, να αποφασίσουμε πού, εάν είναι απαραίτητο για την ασφάλειά μας, να τα αναπτύξουμε».
Οι εξελίξεις αυτές είναι φανερό ότι φανερώνουν την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ σχετικά με την ανάπτυξη πυραύλων. Η συνθήκη ορόσημο INF του 1987 απαγόρευσε τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Σοβιετική Ένωση (και τη διάδοχό της, τη Ρωσία) να παράγουν και να εκτοξεύουν επίγειους βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ, καθώς και τους αντίστοιχους εκτοξευτές τους, με βεληνεκές από 500 έως 5.500 km (310 έως 3.420 μίλια). Η συμφωνία κατέρρευσε το 2019 υπό την κυβέρνηση Τραμπ, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν τη Μόσχα ότι την παραβίασε κατάφωρα.