Δημιουργείται νέα πολιτική ομάδα μέσα στην ΕΕ, αλλάζουν οι ισορροπίες

0
Dodekanisos

Σε προχωρημένες συζητήσεις με σκοπό την δημιουργία μιας νέας πολιτικής ομάδας μέσα στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο βρίσκονται ηγέτες χωρών της κεντρικής Ευρωπής. Οι πληροφορίες που βλέπουν ολοένα και περισσότερο το φως της δημοσιότητας αναφέρουν  πως το κόμμα Fidesz της Ουγγαρίας, το κίνημα ANO του πρώην Πρωθυπουργού της Τσεχίας Andrej Babiš και το κόμμα SMER του Σλοβάκου πρωθυπουργού Robert Fico είναι αυτά που κινούν τα νήματα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη νέα ομάδα αναμένεται να συμμετάσχουν και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές και της Ταυτότητας και της Δημοκρατίας (ID). Τονίζεται μάλιστα ότι η ιδέα για την ομάδα προήλθε από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν. Το Πολωνικό Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS), με επικεφαλής τον Jarosław Kaczynski, το οποίο επί του παρόντος είναι μέρος των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) αναμένεται επίσης να προσχωρήσει στην ομάδα. Αρχικά, το Fidesz αναμενόταν να συμμετάσχει στο ECR, αλλά φέρεται να εμποδίστηκε από τους κυβερνώντες Brothers in Italy με επικεφαλής την πρωθυπουργό Giorgia Meloni.

Οι 20 Πολωνοί ευρωβουλευτές του PiS φέρονται να είναι διχασμένοι σχετικά με τη γραμμή της ομάδας, με ορισμένους να ανησυχούν ότι η Μελόνι έχει κάνει συμφωνία με τους Χριστιανοδημοκράτες και ξεφεύγει από την πολιτική πορεία του ECR. Πριν από μερικές ημέρες, η εναρκτήρια συνεδρίαση της ομάδας αναβλήθηκε δύο φορές και θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα. Πηγές αναφέρουν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν αρκετά αποθέματα μεταξύ των ανεξάρτητων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να ενταχθούν στο νέο σχηματισμό. Για να σχηματιστεί μια κομματική ομάδα χρειάζονται 23 ευρωβουλευτές από επτά κράτη μέλη.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments