Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Ο πιο καταστροφικός τυφώνας στην ιστορία της Φλόριντα

Ο πιο καταστροφικός τυφώνας στην ιστορία της Φλόριντα

0
Dodekanisos

Οι αρχές δεν σταμάτησαν να προειδοποιούν τον κόσμο να φύγει, καθώς η πολύ ισχυρή Ίρμα πλησιάζει απειλητικά την αμερικανική Πολιτεία, έχοντας σαρώσει μετά την Καραϊβική και τις ακτές της Κούβας, ελαφρώς αποδυναμωμένη ως τυφώνας κατηγορίας 3.

Την ακολουθεί ο τυφώνας Χοσέ, κατηγορίας 4, κινούμενος προς τις ανατολικές ακτές των νησιών της Καραϊβικής, που εκκενώνονται για δεύτερη φορά.

Με τα περιθώρια λοιπόν να έχουν στενέψει ασφυκτικά για όποιον θέλει να φύγει, η Ίρμα με ανέμους 200 χιλιομέτρων την ώρα, ακολουθεί ένα διαφορετικό μονοπάτι, μακρύτερα από το Μαϊάμι (που ήταν η αρχική πρόβλεψη) προς την Τάμπα – το πρώτο απευθείας πλήγμα ισχυρού τυφώνα στην πόλη εδώ και έναν αιώνα.

«Πρέπει να φύγετε-  όχι απόψε, όχι σε μια ώρα, αλλά ΤΩΡΑ αμέσως», προειδοποίησε τους κατοίκους που ζουν σε ζώνες εκκένωσης ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Ρικ Σκοτ.

Με τις αρχές να αναμένουν αύξηση της στάθμης των υδάτων κατά πέντε μέτρα, «οι πλημμύρες θα είναι καταστροφικές και τα νερά θα καλύψουν τα σπίτια», δήλωσε με έμφαση ο Σκοτ. «Μην πιστέψετε ότι η καταιγίδα πέρασε όταν κοπάσουν οι άνεμοι. Η πλημμύρα θα ακολουθήσει και θα σας σκοτώσει». 

Τις τελευταίες ημέρες οι προβλέψεις έδειχναν ότι σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρισκόταν το Μαϊάμι με τα 6 εκατ. κατοίκους, αλλά η ελαφριά στροφή της Ίρμα μέσα στη νύχτα προς τις ανατολικές ακτές της Πολιτείας αιφνιδίασε τις αρχές.

Στη μητροπολιτική περιοχή Τάμπα Μπέι μέχρι το μεσημέρι λίγες επιχειρήσεις είχαν προετοιμαστεί γι’ αυτό το ενδεχόμενο.

Η περιοχή δεν θυμάται άλλο μεγάλο τυφώνα από το 1921, όταν ο πληθυσμός ήταν μόλις 10.000 άνθρωποι. Τώρα η περιφέρεια μετρά 3 εκατομμύρια κατοίκους.

Η νέα πρόβλεψη ανάγκασε τις αρχές να ζητήσουν την εκκένωση της επαρχίας Pinellas από τους 260.000 κατοίκους της.

Η Ίρμα μπορεί μεν να αποδυναμώθηκε λίγο, αλλά αναμένεται να ενισχυθεί και πάλι πριν «ακουμπήσει» στις ακτές.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι το κέντρο του φαινομένου θα φθάσει πρώτα την Κυριακή στα νησιά Keys, με την Ίρμα αναβαθμισμένη πάλι σε κατηγορία 4, μετά θα πλήξει τη νοτιοδυτική Φλόριντα και θα κινηθεί βόρεια περνώντας από τη μητροπολιτική περιοχή της Τάμπα.

Παρότι το Μαϊάμι μπορεί να γλιτώσει τα χειρότερα, η ευρύτερη περιοχή κινδυνεύει από πολύ επικίνδυνους ανέμους.

Ήδη από σήμερα το μεσημέρι η Ίρμα έδειξε τη δύναμή της καθώς λόγω των ανέμων διακόπηκε η ηλεκτροδότηση για 25.000 νοικοκυριά.

Σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εκκένωσης που έχουν γίνει ποτέ στις ΗΠΑ, περίπου 6,3 εκατ. άνθρωποι έχουν διαταχθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Φλόριντα -δηλαδή το ένα τρίτο του πληθυσμού- και άλλοι 540.000 στη γειτονική Πολιτεία της Τζόρτζια. Άλλοι 50.000 έχουν σπεύσει σε καταφύγια.

Οι ελλείψεις που παρουσιάστηκαν στα καύσιμα και το αδιαχώρητο που επικράτησε στους αυτοκινητοδρόμους δυσκόλεψαν πολύ τη μαζική έξοδο.

Κλειστά θα παραμείνουν τα αεροδρόμιο στο Μαϊάμι από σήμερα και αυτά σε Ορλάντο και Τάμπα από αύριο.Ισοπεδωμένες γειτονιές στη Φλόριντα από το πέρασμα του τυφώνα Άντριου.

Το 1992 ο τυφώνας Άντριου έπληξε τη Φλόριντα, σαρώνοντας τα προάστια του Μαϊάμι με ανέμους ταχύτητας 265 χλμ. την ώρα. Προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 40 ανθρώπων, καταστροφές σε 125.000 κατοικίες και ζημιές συνολικού ύψους 26 δισ. δολαρίων.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments