Ο Βίκτορ Ορμπάν κατηγόρησε τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. O πρωθυπουργός της Ουγγαρίας κατονόμασε την Ε.Ε. πως ευθύνεται για την άνοδο των τιμών της ενέργειας. Μάλιστα δήλωσε πως η Πολωνία και η Ουγγαρία θα παρουσιάσουν ενωμένο μέτωπο στο ζήτημα αυτό κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.
Ο Ορμπάν, μιλώντας στον κρατικό ραδιοσταθμό της χώρας του δήλωσε πως «οι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες» καταπολεμούν την κλιματική αλλαγή. Αυξάνουν συνεχώς την τιμή της ενέργειας που παράγεται με χρήση άνθρακα και αερίου. Γεγονός που, όπως υποστήριξε, οδήγησε σε αύξηση των τιμών της ενέργειας για τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη.
Η κυβέρνηση του Ορμπάν (ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με εκλογές την ερχόμενη χρονιά) έβαλε το 2010 ένα ανώτατο όριο στις αυξήσεις των τιμών του αερίου και του ηλεκτρικού για τα νοικοκυριά. Ουσιαστικά «πάγωσε» τις τιμές. Ενώ τα μέτρα αυτά παραμένουν έκτοτε σε ισχύ.
«Αυτές οι αποφάσεις πρέπει να αποσυρθούν… Αυτή τη στιγμή οι τιμές του αερίου βρίσκονται εκεί όπου θα έπρεπε να βρεθούν το 2035. Οι Βρυξέλλες δεν είναι σήμερα η λύση. Είναι το πρόβλημα», δήλωσε ο Ορμπάν.
«Οι Πολωνοί, οι Τσέχοι και εμείς οι Ούγγροι ζητούμε να αποσυρθούν αυτοί οι κανόνες»
Αντίθεση, στα σχέδια της Ε.Ε. να επεκτείνει την εμπορία των δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα, ώστε να καλύψει τους τομείς των μεταφορών και της θέρμανσης εκφράζεται τόσο από πλούσιες όσο και από λιγότερο εύπορες χώρες. Οι οποίες δεν κρύβουν την ανησυχία τους στο γεγονός ότι έτσι περισσότερες δαπάνες θα περάσουν στους καταναλωτές.
Ο επικεφαλής της κλιματικής πολιτικής της Ε.Ε. Φρανς Τίμερμανς υπογράμμισε πως οι εκπομπές από τον τομέα των μεταφορών στην Ευρώπη έχουν αυξητική τάση. Αν δεν ελεγχθούν, θα ματαιώσουν το στόχο της Ε.Ε. να περιορίσει τις καθαρές εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030.
Η απάντηση του Βίκτορ Ορμπάν προς τον επικεφαλής της κλιματικής πολιτικής ήταν: «Ένας επίτροπος με όνομα Τίμερμανς είναι αυτός που δημιουργεί τη μεγαλύτερη απειλή για όλους εμάς».