Η τεχνολογία m-RNA για την παρασκευή εμβολίων είναι πλέον αποδεκτή στους επιστημονικούς κύκλους, καθώς τα εμβόλια της Moderna, και της Pfizer έχουν δείξει ικανοποιητική αποτελεσματικότητα, έστω και προσωρινή, κατά του κορονοϊού σε κοινότητες με πρόσβαση και υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.
Αλλά στις αρχές του 2020, καθώς ένα μυστηριώδες και επικίνδυνο νέο παθογόνο εξαπλώθηκε στη Γουχάν της Κίνας, ήταν κάθε άλλο παρά ασφαλές στοίχημα ως βάση για εμβόλια που θα σταματούσαν τον ιό.
Όταν ξεκίνησε το έργο, ακόμη και η απόφαση να στραφεί μια ολόκληρη επιχείρηση στον νέο ιό μπορεί να φαινόταν ανησυχητική. Αλλά τα σημάδια από την Κίνα ήταν αρκετά ξεκάθαρα για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Moderna, Stephane Bancel, και τον επικεφαλής της BioNTech, τον Dr. Ugur Sahin, ότι άρχισαν να γυρίζουν τα πλοία τους, είπαν στο CNBC σε συνεντεύξεις για ένα ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε την Παρασκευή σχετικά με τον αγώνα εμβολίων.
«Αναπτύσσουμε ένα εμβόλιο που θα σταματήσει την πανδημία».
Οι εταιρείες θέλουν να πιστεύουν πως πέτυχαν, σε αυτό που έγινε ένας από τους μεγαλύτερους ιατρικούς αγώνες στην ιστορία. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ του CNBC, όπου οι πρωταγωνιστές στις εταιρίες που ανέπτυξαν τα εμβόλια θυμούνται πώς συνέβη.
«Τη νύχτα που η Κίνα έκλεισε τη Γουχάν, λέω:« Πότε ήταν η τελευταία φορά που ήξερα ότι μια πόλη είχε μπει σε lokdown λόγω μολυσματικής ασθένειας; », θυμάται ο Bancel.
«Και αυτό που περνάει από το μυαλό μου είναι: τι γνωρίζουν οι Κινέζοι που δεν γνωρίζουμε;»
Ο Μπάνσελ είπε ότι ξύπνησε ιδρωμένος στις 4 το πρωί, συνειδητοποιώντας: «Θεέ μου, θα υπάρξει πανδημία όπως το 1918».
Ο Sahin, σύμφωνα με τα όσα είπε στο ντοκιμαντέρ του CNBC, διάβαζε ένα άρθρο στο Lancet στα τέλη Ιανουαρίου που περιέγραφε το ξέσπασμα στην Κίνα.
«Έκανα πολλούς υπολογισμούς, γρήγορους υπολογισμούς και συνειδητοποίησα ότι είχε ήδη εξαπλωθεί», είπε ο Sahin. «Και ήταν σαφές ότι ήταν ήδη πολύ αργά για να σταματήσει η ασθένεια».
Αλλά ήταν πεπεισμένος ότι η BioNTech, που επικεντρώθηκε στη συνέχεια στις εξατομικευμένες θεραπείες για τον καρκίνο, μπορεί να είναι σε θέση να κάνει κάτι. Η εταιρεία του προσέγγισε την Pfizer, είπε, προτείνοντας να δουλέψει ένα εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία, messenger RNA, στο οποίο είχαν ήδη συνεργαστεί για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τη γρίπη.
«Είχαμε την πρώτη επαφή λίγες ημέρες μετά την έναρξη του έργου», είπε ο Σαχίν. «Εκείνη την εποχή, η Pfizer δεν ενδιαφερόταν ακόμη.»
Ο Albert Bourla, Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, επιβεβαίωσε λεγόμενα του Sahin, λέγοντας ότι τους πρώτους μήνες του 2020, επικεντρώθηκε στη διατήρηση των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην Κίνα. Αλλά στα τέλη Φεβρουαρίου, είπε, είχε διαπιστώσει ότι η Pfizer έπρεπε να εργαστεί για μια θεραπεία και ένα εμβόλιο.
«Ποια είναι η καλύτερη προσέγγιση;» Ο Bourla είπε ότι ρώτησε την ομάδα του.
Η Kathrin Jansen, επικεφαλής της έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων της Pfizer, δήλωσε ότι αξιολόγησαν όλες τις υπάρχουσες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων με βάση την πρωτεΐνη και των εμβολίων χρησιμοποιώντας ιούς φορείς.
“Όλοι έχουν πολύ λίγα πλεονεκτήματα και πάρα πολλά μειονεκτήματα”, είπε.
Άλλες εταιρείες που μπήκαν στον αγώνα τις πρώτες μέρες του είχαν επιλέξει άλλες προσεγγίσεις: οι Johnson & Johnson και AstraZeneca, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επικεντρώθηκαν σε εμβόλια ιού-φορέα, επίσης σχετικά νέα. Άλλες εταιρείες, όπως η Sanofi και η Novavax, βασίζονταν σε πιο αποδεδειγμένη τεχνολογία εμβολίων με βάση την πρωτεΐνη.
Αλλά το m-RNA ήταν ένας κίνδυνος. Δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ πριν ως εγκεκριμένο εμβόλιο ή φάρμακο.
«Προβληματίστηκα λίγο με την απόφαση», είπε Bourla. Αλλά μετά από μια άλλη συνάντηση με την ομάδα, “με έπεισαν”.
Τότε ήταν που ο Sahin τηλεφώνησε για δεύτερη φορά. Η πανδημία, εκείνη τη στιγμή, ήταν ήδη στη Νέα Υόρκη, είπε. Μιλώντας τότε με τη Jansen, περιέγραψε το έργο που είχε ήδη ξεκινήσει η BioNTech και ρώτησε αν η Pfizer θα ήθελε να συνεργαστεί.
«Και είπα: απολύτως», θυμήθηκε η Jansen. «Ας μιλήσουμε για αυτό».
Στη Moderna, ήταν εξ αρχής πεπεισμένοι ότι το m-RNA θα ήταν ο δρόμος προς τα εμπρός. Αυτή ήταν η τεχνολογία γύρω από την οποία ιδρύθηκε η εταιρεία το 2010. Αλλά αυτό δεν σήμαινε ότι δεν υπήρχαν προβληματισμοί.
«Ακόμα και τον Μάρτιο, υπήρχαν φωνές που έλεγαν ότι τα εμβόλια ήταν μια ψεύτικη ελπίδα», θυμάται ο Dr Steven Hotze, πρόεδρος της Moderna. «Ένιωθα για ένα χρονικό διάστημα ότι χρειαζόμασταν να υπερασπιστούμε ακόμη και την ιδέα της προσπάθειας».
«Όταν σκεφτόμασταν πώς θα μπούμε στη Φάση 1, πώς είναι να προετοιμαζόμαστε για μια πανδημία, τα μάτια του κόσμου ένιωσαν σαν να κοιτούσαν τη Moderna ως αυτή τη βιοτεχνολογία …» τι προσπαθούν να κάνουν κάνει; », δήλωσε η Hamilton Bennett, ανώτερος διευθυντής πρόσβασης και συνεργασιών εμβολίων της Moderna.
«Μόλις μεταφερθήκαμε στην ειδοποίηση Μαρτίου από τον ΠΟΥ ότι πρόκειται για μια παγκόσμια πανδημία, είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, νομίζω ότι οι άνθρωποι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι αυτό που κάνουμε δεν παίζει σε ένα sandbox προσπαθώντας να δείξει την τεχνολογία μας », Είπε η Bennett.
Δείτε παρακάτω το ντοκιμαντέρ του CNBC
Work:
Tourism Business Consultant
Google Trends Analyst
Freelance Journalist/Writer
Former Head Representative in Rhodes Greece at James Villas
Former Contractor at Rhodes Holiday Villas
Studies:
MSc Management Strategy at Surrey Management & Business School
BSc Economics at School of Economics, University of Surrey
Business Intelligence & Analytics, Microsoft