Νίκη για τους αγρότες στη Ν. Ζηλανδία, τέλος ο «φόρος άνθρακα»

0
Dodekanisos

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι καταργεί ένα πρόγραμμα για την τιμολόγηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα ζώα ακυρώνοντας έτσι τον λεγόμενο φόρο ρέψης. Νέα νομοθεσία θα εισαχθεί στο κοινοβούλιο αυτόν τον μήνα για να αφαιρέσει τον αγροτικό τομέα από ένα νέο σχέδιο τιμολόγησης εκπομπών, ανέφερε.

«Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας για την κλιματική αλλαγή χωρίς να κλείσει τις φάρμες, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Τοντ ΜακΚλέι. «Δεν έχει νόημα να στέλνουμε θέσεις εργασίας και παραγωγή στο εξωτερικό, ενώ οι λιγότερο αποδοτικές σε άνθρακα χώρες παράγουν τα τρόφιμα που χρειάζεται ο κόσμος».

Η προηγούμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση των Εργατικών είχε βάλει στο στόχαστρο την κτηνοτροφία στην προσπάθειά της να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050. Αλλά το σχέδιο για τη φορολόγηση των εκπομπών των ζώων, το οποίο ανακοινώθηκε από την τότε πρωθυπουργό Jacinda Ardern το 2022, πυροδότησε πανεθνικές διαμαρτυρίες από αγρότες που φοβούνταν ότι θα έβλαπτε τα κέρδη. Η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση, η οποία ανήλθε στην εξουσία στα τέλη του περασμένου έτους, δήλωσε ότι θα αφαιρέσει τη γεωργία, τις εταιρείες μεταποίησης ζώων και τις εταιρείες λιπασμάτων από το σύστημα τιμολόγησης εκπομπών, που θα ξεκινήσει το 2025. Θέλει να βοηθήσει τους αγρότες να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων μέσω της τεχνολογίας χωρίς να μειώσει την παραγωγή ή τις εξαγωγές, είπε ο υπουργός Γεωργίας.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments