Με μεγάλο στόχο της να αξιολογηθεί και να ανέβει από την επόμενη χρονιά στην Γ΄Εθνική Κατηγορία ως «βοηθός» επεσήμανε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο news12 και τον Παναγιώτη Κεπέρη η νεαρή διαιτητής Χριστίνα Βούλγαρη. Η ίδια μεταξύ άλλων μίλησε για το πρότυπό της στο χώρο της διαιτησίας καθώς και για το περιστατικό που της συνέβη να της κάνουν καντάδα κατά τη διάρκεια μιας αναμέτρησης. Αναλυτικά:
Σχετικά με τα πρώτα της βήματα στο χώρο της διαιτησίας στην πόλη της Βέροιας και αν συνάντησε δυσκολίες τον πρώτο καιρό:
«Τα πρώτα μου χρόνια στη διαιτησία θα έλεγα ότι ήταν λίγο δύσκολα. Αρχικά ξεκίνησα από μικρή ηλικία στα 15 μου και σε ένα νομό στον οποίο ήμουνα η μόνη γυναίκα «βοηθός» διαιτητής. Κάποιες δυσκολίες ιδιαίτερες μπορώ να πω ότι δεν είχα παρά μόνο το ψυχολογικό κομμάτι αλλά πολύ γρήγορα το ξεπέρασα, με βοήθησαν αρκετά οι διαιτητές εκεί και δεν είχα κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα».
Ποιες διαφορές υπάρχουν εδώ ,σε σχέση με το ποδόσφαιρο της Βέροιας όσον αφορά το επίπεδο ποδοσφαίρου αλλά και τις εγκαταστάσεις;
«Σε αυτό το κομμάτι δεν μπορώ να σου πω και πολλά πράγματα γιατί δεν το έζησα και πολύ καιρό, πάντως σχετικά με τις εγκαταστάσεις πιστεύω πως εδώ έχει καλύτερες, τώρα για υποδομές και για παίκτες μικρούς σε ηλικία που θέλουν να ανέβουνε ποδοσφαιρικά θεωρώ πως στη Βέροια έχουν περισσότερες ευκαιρίες διότι υπάρχουν ομάδες οι οποίες μπορούνε να τους απορροφήσουν όπως για παράδειγμα και η πρώτη ομάδα της Βέροιας που παίζει στην Superleague».
Πως σε αντιμετωπίζουν;
«Πλέον οι ποδοσφαιριστές έχουν καταλάβει ότι το ποδόσφαιρο αν και θεωρούνταν ανδρικό άθλημα είναι και για τις γυναίκες και ασχολούνται και οι εκείνες μ΄αυτό. Μέσα στο γήπεδο θα δεις άντρες να σέβονται μια γυναίκα, πιστεύω πως δεν υπάρχει αυτό το «κλισέ» πως μόνο οι άντρες μπορούνε να ασχολούνται με αυτό. Υπάρχουν πολλές γυναίκες καταξιωμένες που ασχολούνται με αυτό και το αγαπάνε».
Για το αν υπάρχει κάποιο περιστατικό όσα χρόνια αγωνίζεται που τις έχει κάνει εντύπωση και είναι άξιο αναφοράς:
«Αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση όσα χρόνια ασχολούμαι, θυμάμαι ήταν σε ένα παιχνίδι σε γήπεδο της Ρόδου όπου οι φίλαθλοι της γηπεδούχου ομάδας μου έκαναν καντάδα (γέλια) κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης και ενώ έπαιζα ως «βοηθός». Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα, δεν πηγαίνεις κάθε μέρα σε γήπεδο και ακούς να κάνουνε καντάδα σε «βοηθό».
Αν έχει κάποιον για πρότυπο:
«Λίγο πολύ όλοι οι διαιτητές σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο σχετικά με τους Έλληνες διαιτητές έχουν ως πρότυπο όπως εγώ τον Τάσο Σιδηρόπουλο ο οποίος έχει φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο και τον είδαμε και στο πρόσφατο Euro ως «τέταρτο», έχει παίξει Europa League, Champions League, είναι ένας πολύ καλός διαιτητής».
Πρέπει να έχει κάποιος «γερό στομάχι» για να γίνει διαιτητής;
«Ναι, «γερό στομάχι» και πάρα πολύ υπομονή (γέλια), εντάξει από ένα σημείο και μετά η πίεση το πώς θα σε σχολιάσουν ή το βρισίδι που θα δεχθείς δεν σε απασχολεί γιατί πλέον έχεις μπει στο κλίμα και δεν καταλαβαίνεις, δεν νιώθεις όπως λένε».
Για να φτάσει κάποιος σε υψηλό επίπεδο τι πρέπει να κάνει και ποιες θυσίες;
«Καταρχάς θέλει πάρα πολύ καλή προπόνηση, πρέπει να είσαι σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, αυστηρό πρόγραμμα το οποίο πρέπει να τηρήσεις κατά γράμμα, επίσης θέλει αρκετό διάβασμα σχετικά με τις ερωτήσεις και τους κανονισμούς, να βλέπεις πολλά παιχνίδια και από διεθνείς αγώνες για να παρατηρείς το πώς κινούνται οι διαιτητές, τις αντιδράσεις που έχουνε και να κρατάς όλα τα θετικά στοιχεία που βλέπεις».
Γιατί επιλέγει να αγωνίζεται ως «βοηθός» και όχι σαν διαιτητής, και αν υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε αυτά τα δυο;
«Παίζω εδώ και τέσσερα ως βοηθός και θα έλεγα ότι έχω εξοικειωθεί σε αυτή η θέση και μ΄αρέσει πολύ αυτή η θέση. Έχω παίξει ως διαιτητής σε παιχνίδια και παιδικού και εφηβικού πρωταθλήματος απλά μου αρέσει περισσότερο ως βοηθός και διαφορές ναι υπάρχουν, έχουν και τα δυο ευθύνες και τις περισσότερες τις έχει ο διαιτητής αυτός άλλωστε είναι και ο «άρχοντας» του αγώνα».
Ποιοι είναι οι στόχοι της Χριστίνας Βούλγαρη για το μέλλον στο χώρο της διαιτησίας;
«Αρχικά για τώρα τον Αύγουστο κάνω προπονήσεις και θέλω να αξιολογηθώ για να ανέβω στην Γ΄ Εθνική Κατηγορία, πάντα ως «βοηθός» και μετά με το καλό θέλω να φτάσω όσο πιο ψηλά γίνεται».
Παναγιώτης Κεπέρης