Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα «Μονομερείς ενέργειες της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε στη Νίσυρο, ερήμην της τοπικής κοινωνίας»

«Μονομερείς ενέργειες της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε στη Νίσυρο, ερήμην της τοπικής κοινωνίας»

0
Dodekanisos

Το ζήτημα των μονομερών ενεργειών της διοίκησης της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε στη Νίσυρο, που εγκυμονούν κινδύνους για το περιβάλλον και την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, αναδεικνύει ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι η Νίσυρος ανήκει στις περιοχές υψηλού ηφαιστειακού και σεισμικού κινδύνου και σύμφωνα με επιστημονικές απόψεις και μελέτες η αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων υψηλής ενθαλπίας σε ενεργά ηφαιστειακά τόξα, συνιστά επικίνδυνη επιλογή.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι σε απάντησή του, τον Ιούλιο του 2016 ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, είχε διαβεβαιώσει το Βουλευτή ότι η εταιρεία δεν θα προχωρούσε σε καμία ενέργεια χωρίς την αποδοχή και τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.

«Το γεγονός ότι άλλαξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, δεν αποτελεί δικαιολογία για τις μονομερείς κινήσεις στις οποίες προέβη η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που προχώρησε σε διενέργεια διαγωνισμού εκμετάλλευσης της γεωθερμικής ενέργειας υψηλής ενθαλπίας στο νησί και πρόσφατα, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής στρατηγικού εταίρου στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το γεωθερμικό δυναμικό», τονίζει ο κ. Κόνσολας.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου τονίζει ότι, πέρα από τις μονομερείς κινήσεις ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της Νισύρου, υπάρχει και παραβίαση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2003/35, που προβλέπει τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη λήψη αποφάσεων για σοβαρά περιβαλλοντικά θέματα.

Ο κ. Κόνσολας ερωτά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την κυβέρνηση, αν είναι σε θέση να παράσχουν διαβεβαιώσεις ότι η εκμετάλλευση υψηλής ενθαλπίας σε ενεργές ηφαιστειακές περιοχές, όπως η Νίσυρος, δεν εγκυμονεί κινδύνους, αλλά και γιατί δεν εξετάστηκαν εναλλακτικές προτάσεις για ήπιες μορφές εκμετάλλευσης όπως η χαμηλή ενθαλπία.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments