Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Μαζική δολοφονία προσφύγων ανοιχτά της Υεμένης

Μαζική δολοφονία προσφύγων ανοιχτά της Υεμένης

0
Dodekanisos

Φόβοι εκφράζονται για εκατόμβη νεκρών στον Κόλπο του Άντεν μετά από δύο διαφορετικά περιστατικά χθες και σήμερα κατά τα οποία διακινητές ανάγκασαν συνολικά 300 ανθρώπους να πέσουν στη θάλασσα με αποτέλεσμα να «πνίξουν σκόπιμα» πολλούς από αυτούς, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Το πρωί περίπου 180 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Σομαλία και την Αιθιοπία εξαναγκάστηκαν από διακινητές να πέσουν στην τρικυμισμένη θάλασσα ανοιχτά της Υεμένης και 55 απ’ αυτούς θεωρείται ότι πνίγηκαν, όπως ανακοίνωσε ο ΔΟΜ.

«Είδαμε πέντε πτώματα και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως υπάρχουν πέντε νεκροί… Πενήντα εξακολουθούν να αγνοούνται από το επεισόδιο αυτό, έτσι θεωρούμε πως οι νεκροί είναι 55», δήλωσε στο Reuters η εκπρόσωπος του Οργανισμού.

«Μπορεί να πρόκειται για την αρχή μιας νέας τάσης, οι διακινητές ξέρουν πως η κατάσταση είναι επικίνδυνη γι’ αυτούς και πως μπορεί να τους πυροβολήσουν, έτσι πετάνε τους ανθρώπους στη θάλασσα κοντά στην ακτή» πρόσθεσε η ίδια.

Χθες ένας διακινητής ανάγκασε περισσότερα από 120 άτομα από τις δύο ίδιες χώρες να πέσουν στη θάλασσα πάλι στην περιοχή ανοιχτά της επαρχίας Σάμπουα στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Έφηβοι πολλά από τα θύματα

Τα θύματα στο δεύτερο θανατηφόρο επεισόδιο ήταν κυρίως έφηβοι, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα η Χίντον, η οποία δήλωσε πως «ήταν πολύ νέοι, η μέση ηλικία ήταν τα 16» χρόνια. Ανάμεσα τους υπήρχαν «πολλές γυναίκες και παιδιά».

Στελέχη του ΔΟΜ εντόπισαν τα πτώματα 29 μεταναστών από την Αφρική θαμμένα στην ακτή στην επαρχία Σάμπουα της Υεμένης, στον Κόλπο του Άντεν, ενώ άλλοι 22 αγνοούνται μετά το συμβάν και είναι δύσκολο να εντοπιστούν ζωντανοί, σύμφωνα με τους επιζώντες.

«Οι επιζήσαντες είπαν σε συναδέλφους μας στην ακτή ότι ο διακινητής τους έσπρωξε για να πέσουν στη θάλασσα όταν είδε “τύπους που έμοιαζαν με τις αρχές” κοντά στην ακτή», τόνισε ο Λοράν ντε Μπεκ, επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο διακινητής «έχει ήδη επιστρέψει στη Σομαλία, προκειμένου να συνεχίσει την επιχείρησή του και να πάρει περισσότερους μετανάστες για να φέρει στην Υεμένη στην ίδια διαδρομή».

Οι πιο απελπισμένοι των απελπισμένων 

Η θαλάσσια περιοχή ήταν μία «δημοφιλής» και ιδιαίτερη επικίνδυνη διαδρομή μετανάστευσης, ειδικά αυτή τη στιγμή του έτους λόγω ισχυρών ανέμων στον Ινδικό Ωκεανό.

Ο ΔΟΜ λέει ότι περίπου 55.000 μετανάστες έχουν αφήσει την Αφρική -κυρίως από τη Σομαλία και την Αιθιοπία- για την Υεμένη μόνο από τον Ιανούαριο, δηλαδή τους τελευταίους οκτώ μήνες, με στόχο κυρίως να βρουν εργασία στις χώρες του Κόλπου.

Αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι πάνω από 110.000 πρόσφυγες έφτασαν στη χώρα, η οποία σπαράζεται από τον εμφύλιο πόλεμο και πλήττεται άγρια από τη χολέρα και το λιμό.

Αυτός ο αριθμός είναι αυξημένος σε σχέση με πρόπερσι, ενώ το ένα τρίτο είναι γυναίκες.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments