Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Μας παίρνουν και τα δυο εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

Μας παίρνουν και τα δυο εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

0
Εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης μοιράζουν πακέτα με ζάχαρη σε περαστικούς κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης στην πλατεία Αριστοτέλους, Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015. Οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους και πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενημερώνοντάς τον κόσμο για τα προβλήματα του κλάδου τους. ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/Σωτήρης Μπαρμπαρούσης
Dodekanisos

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η πληροφορία ότι βρισκόμαστε προ των πυλών για συμφωνία πώλησης των δύο εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Σερβία με βελτιωμένη πρόταση από τον υποψήφιο αγοραστή που φτάνει τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που δεν διαψεύστηκαν, ο όμιλος ΜΚ του Σέρβου επιχειρηματία Μίοντραγκ Κόστιτς -που έχει αγοράσει και τις θυγατρικές της Alpha Bank- σε επαφές και με την ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να ανεβάσει την προσφορά από τα 51 εκατομμύρια που έδωσε στον πρόσφατο διαγωνισμό στα 60 εκατομμύρια για τα δύο κερδοφόρα ζαχαρουργεία της Σερβίας (σημείωση: τα φετινά κέρδη των δύο εργοστασίων είναι 24 εκατομμύρια και της επόμενης περιόδου υπολογίζονται σε 30 εκατομμύρια).

Η διοίκηση

Τι θα κάνει η σημερινή διοίκηση της ΕΒΖ είναι άγνωστο, δεδομένου ότι είχε κρίνει πως τα 51 εκατομμύρια δεν ήταν αρκετά. Διότι το ζήτημα ήταν και παραμένει αν η πώληση -εφόσον έχει ληφθεί τέτοια απόφαση- θα σώσει την ΕΒΖ και την τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα ή μόνο τους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Πληροφορίες θέλουν να έχει γίνει πολλή συζήτηση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Σερρών και Εβρου. Κι είναι χαρακτηριστικό ότι σε επικοινωνία της «Εφ.Συν.» με μερικούς από αυτούς υπήρχε χαρακτηριστική δήλωση αμηχανίας και έντονος προβληματισμός για το βάρος που θα κληθούν να αναλάβουν την επόμενη μέρα, ενώ αρνήθηκαν να προβούν σε οποιαδήποτε δήλωση.

Είναι όμως χαρακτηριστική η στάση στελεχών όπως ο Χρήστος Ρώσσιος, ο οποίος είναι πρώην πρόεδρος της ΕΒΖ και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος με τη δήλωσή του στην εφημερίδα μας δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών.

«Παρά την οικονομική δυσχέρεια που αντιμετωπίζει η μητρική εταιρεία, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η διεθνής πρακτική απαιτεί σε πωλήσεις κερδοφόρων επιχειρήσεων τίμημα που να αντιπροσωπεύει πέντε φορές τουλάχιστον το EBITDA (κέρδη προ φόρων)», λέει ο κ. Ρώσσιος και τονίζει πως «αν τα νούμερα που αναφέρονται στα δημοσιεύματα είναι πραγματικά, η τιμή πώλησης απέχει πάρα πολύ από την αξία των θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία και δεν ξέρω ποιος θα αναλάβει την ευθύνη μιας τέτοιας απόφασης. Γιατί πολύ φοβάμαι ότι παρόμοια πώληση μπορεί να σημάνει και το τέλος της ΕΒΖ και της καλλιέργειας των ζαχαρότευτλων στην Ελλάδα».

«Αιτία πολέμου»Ο Σέρβος επιχειρηματίας Μίοντραγκ Κόστιτς, που περιμένει πώς και πώς να πάρει τα δύο εργοστάσια της ΕΒΖ | 

«Είναι αιτία πολέμου και ως προς τη μεθόδευση και για τα αποτέλεσμα. Εν μιά νυκτί εκπαραθυρώθηκε ο Ρώσσιος χωρίς να μας εξηγηθεί γιατί και ποια η στόχευση της νέας διοίκησης. Εμείς εθελοντές είμαστε, δεν κάνουμε καριέρα.

Εμείς καραγκιόζηδες δεν θα γίνουμε. Το αίτημα της τοπικής κοινωνίας είναι σαφές. Μπιρ παρά αν θέλουν ας τα δώσουν, αλλά υπάρχει και… άλλο τίμημα. Κάνουμε καλό στην κυβέρνηση διαφοροποιούμενοι στο θέμα αυτό», προσθέτει ο αναπληρωτής συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, Μιχάλης Καρτερός.

Χαρακτηριστική και η πρώ- τη αντίδραση του προέδρου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΒΖ, Χρήστου Βαρκάκη, που χαρακτηρίζει την πώληση των κερδοφόρων σερβικών εργοστασίων «έγκλημα» και λέει χαρακτηριστικά πως μια τέτοια συμφωνία «εξασφαλίζει ένα σεβαστό ποσό μόνο για την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα απολύτως για τα εργοστάσια στην Ελλάδα. Το καλύτερο που μπορεί να γίνει είναι να δοθεί παράταση ζωής για έναν χρόνο, οπότε ίσως με καθυστέρηση αλλά η ΕΒΖ και η τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα θα πεθάνουν».

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments