Ένα σύμφωνο συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας απέναντι στην Κίνα και την δυναμική που αναπτύσσει στον Ινδό Ειρηνικό ωκεανό, ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία! Η πρώτη κίνηση στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας ονομάζεται
“AUKUS” και περιλαμβάνει την βοήθεια των ΗΠΑ και της Αγγλίας προς την Αυστραλία προκειμένου να αποκτήσει πυρηνικά υποβρύχια. Για τον λόγο μάλιστα αυτό, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την δυσαρέσκεια του, προφανώς επειδή δεν θα …πουλήσει τα δικά του υποβρύχια.
Η νέα συμμαχία ασφαλείας ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τον Αυστραλό πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον κατά τη διάρκεια μιας εικονικής συνέντευξης Τύπου που έγινε διαδικτυακά. «Όλοι αναγνωρίζουμε την επιτακτική ανάγκη να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στον Ινδο-Ειρηνικό μακροπρόθεσμα», είπε ο Μπάιντεν. Ο Μόρισον είπε ότι τα υποβρύχια θα κατασκευαστούν στην πόλη της Αδελαΐδας σε στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο και τόνισε ότι η Αυστραλία δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.
Η συμμαχία έχει επίσης ως στόχο να ενισχύσει την ανταλλαγή πληροφοριών σε βασικές τεχνολογίες μεταξύ των τριών χωρών. «Το AUKUS θα φέρει κοντά τους ναυτικούς, τους επιστήμονες και τις βιομηχανίες μας για να διατηρήσουν και να επεκτείνουν το πλεονέκτημά μας στις στρατιωτικές δυνατότητες και τις κρίσιμες τεχνολογίες, όπως η κυβερνοχώρος, η τεχνητή νοημοσύνη, οι κβαντικές τεχνολογίες και οι υποθαλάσσιες περιοχές», είπε ο Μπάιντεν.